Vojvođanska slatka česnica

Širom Srbije domaćice na različite načine pripremaju česnicu. Negde je testo sa kvascem, negde bez kvasca, drugde se pravi proja, a u Vojvodini se pravi sa korama, orasima i medom...

.

Sastojci:

300 gr. tankih kora za pite
500 gr. mlevenih oraha
200 gr. suvog grožđa
300 gr. meda
100 gr. šećera
150 gr. margarina posnog
25 gr. margarina za premazivanje tepsije

Priprema:

Tepsiju unutrašnjih dimenzija 17 cm. x 30 cm. premažite margarinom i obložite papirom za pečenje. Papir za pečenje isto premazati sa svih strana margarinom. 

Suvo grožđe preliti vrelom vodom i pustiti da nabubri 10 min. te ocediti. Med na laganoj vatri otopiti i održavati ga u tekućem stanju. Margarin na laganoj vatri otopiti i održavati ga u tečnom stanju.

Pripremiti u jednom tanjiru mlevene orahe, a u drugom šećer.

Tanke kore za pitu izrezati na meru 17.cm.x30cm. – dobije se 25-30 kora.  U tepsiju staviti 1 koru koju prelijete kašikom rastopljenog margarina.  Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te ½ kašike šećera.  Posuti sa suvim grožđem. Preliti sa 2 kašike otopljenog meda. Na to staviti drugu koru i lagano pritisnuti.

Koru prelijete kašikom rastopljenog margarina. 

Postupak ponavljati dok se ne utroše sve kore osim 3 kore koje su potrebne za prektivanje česnice.

U toku postupka negde na sredini treba na fil staviti metalni novac koji je prethodno prokuvan i obrisan.

3 zadnje kore stavljati prema sledećem:

Prvo jednu koru preliti sa malo margarina, posuti sa malo šećera i malo meda. Staviti još jednu koru i ponoviti postupak.

Pomešati ostatke rastopljenog margarina i meda i zadnju koru premazati tom mešavinom.

Zagrejati rernu na 190 stepeni i staviti tepsiju sa česnicom da se peče. Nakon 15 min. smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći 30 min. dok kora ne postane rumena. 

Pečenu česnicu još u tepsiji pažljivo prektiri alu folijom (paziti da se gornja kora ne zalepi), i pustiti da se ohladi.

Izvaditi iz tepsije i staviti na tacnu za posluživanje, a pre toga odvojiti papir za pečenje koji jednostavno sklizne sa česnice.

Prva dva reda od kraja (4 kom.) se odseku i posebno serviraju za ukućane. Ostali deo česnice se može seći kasnije.