Odličan recept za Božićnu česnicu

Na Božić, pre izlaska sunca, mesi se česnica.

.

Sastojci:

1 kgbrašna
5.0 dlmleka
30 grsvežeg kvasca
100 gr putera
2 kašičicesoli
4 kašičice šećera
2 žumanceta

Priprema:

Česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora.

U nekim krajevima Srbije česnica se pravi i kao proja, beskvasna pogača ili kao suva pita sa orasima i medom (recept za slatku česnicu pronaći ćete na dnu teksta).

Služi se za Božić, ima svečano mesto na prazničnoj trpezi i obično se u česnicu stavlja para (oprana i umotana u foliju), zrno pasulja i kukuruza, komadić drena.

Ovaj pogača se ne seče, već ga ukućani lome na komade i traže česnicu.

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Zatim treba izmešati brašno sa solju, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Zamesiti glatko testo, dobro rukama obraditii. Novčić se utisne u sredinu testa i još se malo mesi. Ostaviti na toplom mestu, da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.

Od odvojenog testa može se isplesti kika i staviti oko ivice pogače. Mogu se napraviti i neki drugi ukrasi ili gornji sloj našarati viljuškom. Testo se može premazati umućenim žumancetom ili samo uljem, ostaviti još pola sata da naraste, a zatim staviti da se peče.

Peče se u okruglom plehu, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Da li je česnica gotova proverite zabadanjem noža u sredinu koji treba da bude suv i čist nakon vađenja.

Česnica se jede za vreme božićnog ručka, ali se ne seče već se lomi rukama nakon što je domaćin i svi ostali za stolom okrenu tri puta. Svako dobije po parče, a onaj ko pronađe novčić smatra se srećnikom koji je pod blagoslovom božijim, zbog čega će mu se tokom godine poveravati važni poslovi.

Na trpezi za Božić bi osim ovog hleba trebalo još da se nalaze i sveća, voće i pečenica. Međutim, u jednoj narodnoj pesmi se pominje i kobasica:

Od toga šta je na stolu, mnogo je bitnije da za trpezom vladaju sloga i veselje.

Izvor: Coolinarka/Mondo

A evo recepta i za slatku česnicu: 

Vojvođanska slatka česnica