Poslednja večera na Titaniku: Karlovački bermet i file minjon Lili

Šta su jeli putnici prve klase nekoliko sati pre nego što je luksuzni brod udario u ledeni breg? Bilo je tu 25 različitih jela, a na karti pića našao se i karlovački bermet.

.

Istoričari smatraju da je sa Titanikom potonula blistava epoha Art Nuvoa, a sa njom i otmeni način pripreme i konzumacije hrane.

Koliko je zaista bilo glamurozno, nedvosmisleno pokazuje sačuvani meni za večeru prve klase prema kome je putnicima ponuđeno i posluženo čak 25 predjela, supa, glavnih jela i poslastica.

Među finim pićem služio se i kalovački bermet, vino koje je ovdašnji trgovac i dvorski liferant Petar Kostić izvozio u Evropu i Ameriku.

U najfinijem porcelanu, uz najbolje srebro i kristal, prema protokolu koji podrazumeva odgovarajuću toaletu za dame i večernje odelo za gospodu, uz muziku i pravu reku različitih alkoholnih pića... Bila je to zaista gozba u kojoj se ne broje kalorije i ne mari za vitak stas ili visok pritisak.

Možda zvuči kao crni humor, ali kada je u ranim jutarnjim časovima 15. aprila 1912. godine potonuo Titanik, najluksuzniji brod svoje epohe, putnici prve klase su zapravo umrli siti i napiti.

Istoričarka umetnosti i književnica Tamara Ognjević iz škole kuvanje „Il primo“, uz pomoć originalnog menija i pomnih istraživanja, napravila je rekonstrukciju izabranih jela serviranih u večernjim časovima, u subotu 14. aprila 1912. godine.

Nabrojaćemo vam samo neka od jela koja su pravili mahom italijanski kuvari na Titaniku: rolnice od guščije paštete na finom belom hlebu, konsome Olga sa junetinom, školjkama i povrćem, poširani losos u muselin sosu (fileti lososa u sosu od putera, začinskog bilja i svežih krastavaca), vinegret asparagus (aspargus sa šafranom, biberom, senfom i šampanjskim sirćetom), file minjon Lili (svinjski file pripremljen sa guščijom paštetom, tartufima, artičokama, konjakom i Madera vinom), šargarepe u kremu (mlada šargarepa u kremu od pavlake, cimeta i timijana), valdorf pudding (omiljena poslastica edvardijanske epohe od jabuka, suvog grožđa, vanile i đumbira)…

Izvor: mondo

Naučite i vi da kuvate jela sa Titanika: