Taljatele a la zlatna kosa Lukrecije Bordžije

Prva asocijacija na Bolonju su tzv. špagete alla bolognese. Ali, da li ste znali da je zapravo drevni bolonjski specijalitet samo RAGU alla bolognese, koji se pripravlja od goveđeg mesa, slanine, šargarepe, celera, luka, suvog belog vina, mleka i, naravno, paradajza?

.

Možda nama to deluje nevažno - kad kažeš špageti, misliš na bolonjeze. Ali, čik recite to Italijanima, neviđenim gurmanskim cepidlakama! Oni će se čak i uvrediti kad čuju da brkate špagete i ragu alla bolognese!

Špagete su zapravo delo Arapa sa Sicilije, a u Bolonji se mnogo češće jede lokalna pljosnata testenina - taljatele, koje je osmislio Masto Zafirano, kuvar čuvenog bolonjskog grofa Ðovanija Bentivoljija, još davne 1487. godine.

Legenda kaže da mu je kao inspiracija mu poslužila zlatna kosa Lukrecije Bordžije, koja je posetila Ðovanijeve dvore povodom svadbe sa Alfonsom od Estea, vojvodom od Ferare.

Iz tih krajeva potiče i par legendi o nastanku tortelina, od kojih je najzanimljivija (i istovremeno najmanje verovatna) ova:

U jednu krčmu nadomak Castelfranco Emilia (varošica između Bolonje i Modene), banuli su Jupiter i Venera. Posle obilne večere, otišli su u sobu, a znatiželjni krčmar je malo zvirnuo kroz ključaonicu i ugledao Venerin pupak.

Fasciniran, otišao je u kuhinju i napravio torteline.

Po drugoj, vrlo sličnoj, legendi Venerin pupak zamenjen je pupkom Lukrecije Bordžije.

No, opet su sa jedne strane lepe legende, a u realnosti su krstaši (ili čak Arapi), koji su najverovatnije doneli ideju punjene testenine sa istoka...

Tortelini imaju i malo veće rođake - tortelone, koji izgledaju slično, samo su malo veći i obično punjeni spanaćem i sirom, umesto mesom ili šunkom...

 Izvor: klub putnika