7 najčešćih kikseva zbog kojih vam kolači ne uspevaju

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod.

.

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je posve različita kao i dejstvo koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljen dioksid kada se pomeša s vodom.

2. Izbegavanje prosejavanja suvih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja
Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja topline napolje koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do izlaska toplog vazduhazraka iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo mešate testo
U poslednje vreme sve više se koriste automatizovane mešalice čijim pak opcijama treba ovladati pre negoli se upustite u njihovo korišćenje. Naime presnažno promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umešati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s testom
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Belanca naglo dodajete u smesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih belanaca u smesu. Naime na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

7. Predugo ostavljate žumance i šećer bez mešanja
Brojni recepti posebno za torte započinju prvim korakom miksanja žumanceta sa šećerom, no posve lagan poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žumance i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smesu.

Probajte:

Odlična torta od palačinki