Musaka od patlidžana sa jagnjetinom

Recept koji će da zagreje vas i celu porodicu, a dom da ispuni prelepim mirisom i probudi sva čula...

.

POTREBNO JE:

1 kg patlidžana, 1 kg jagnjećeg buta, 1 veći luk, 175 ml maslinovog ulja, 150 g paradajza, 3 kašičice soli, 1/2 kašičice cimeta, 3 kašike svežeg peršuna, 1/2 kašike muskatnog oraščića, 175 ml crnog vina, 60 g rendanog parmezana, biber.
ZA PRELIV: 570 ml mleka, 1 lovorov list, 1 manji luk, 60 g maslaca, 60 g brašna, 2 jajeta, 30 g rendanog parmezana, 2 karanfilića, peršun

PRIPREMA:

Oljuštite patlidžan i isecite na kolutove, pa posolite i ostavite pola sata da odstoji. Za to vreme zagrejte ulje i propržite jagnjetinu kojoj ste odstranili masnoću i narezali je na kocke. Dodajte luk, zatim paradajz, začine i crno vino. Smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 30 minuta. Isperite patlidžan, prosušite i na ulju ispržite, pa ostavite na papirnatom ubrusu da se ocedi višak ulja. Na dno vatrostalne posude složite četvrtinu patlidžana, trećinu jagnjetine i trećinu parmezana i tako redom. Završite sa patlidžanom i stavite u rernu na 190 stepeni. Zakuvajte mleko, lovorov list, biber, peršun, luk i karanfiliće. Kad proključa sklonite sa vatre. Mleko procedite, a u drugoj posudi rastopite maslac. Dodajte brašno i postupno, uz mešanje, dodajte proceđeno mleko. Kad se umak zgusnuo sklonite posudu i dodajte umućeno žumance. U drugoj posudi ulupajte sneg od belanaca i umešajte u umak. Musaku prelijte pripremljenim prelivom, pospite parmezanom i pecite oko 30 minuta. Ukrasite po želji peršunom.

Pročitajte još:

Šminkate se? Budite maštoviti i osvojite...