Toliko su skupe, da vam je za ove namirnice neophodan... KREDIT

Ukoliko ste gurman i volite baš sve da probate, znajte da postoje namirnice za koje sigurno, ukoliko nise Bil Gejts, nećete imati novca na računu. Za ovu sedmorku je potrebno podići kredit...

.

1. Beluga kavijar

Ovo je najskuplja namirnica na svetu jer kilogram Beluga kavijara košta oko 4.000 evra. Visoka cena objašnjena je specifičnim ukusom riblje ikre iz Kaspijskog jezera, kao i malom broju jesetre na svetskom tržištu. Boja beluga kavijara varira od skuplje ljubičaste do jeftinijih crnih nijansi slane ikre.

Pročitajte i: 

Smuđ na šumadijski način

 

2. Šafran

Najskuplji začin na svetu doseže cenu od 3.300 evra po kilogramu jer za tu količinu treba skupiti 150 hiljda cvetova iz čijeg tučka treba ručno izvlačiti začin. Šafran karakteriše nežno gorkast ukus, aroma pokošenog sena i izrazita žuta boja, zbog koje se često koristi kao industrijska boja za hranu. Da, verovatno ste kupili lažnjak...

Pročitajte i: 

Recepti sa srpskih dvorova: šta je jeo car Dušan?

 

3. Beli tartuf

Ova pečurka raste ispod zemlje na dubini od 10 do 30 centimetara zbog čega ju je teško naći bez pomoći istrenirane životinje istančanog njuha. Kilogram najkvalitetnijeg belog tartufa (Tuber magnatum) prodaje se po ceni od oko 2.600 evra za kilogram, a karakteriše ga jaka aroma. Miris bi najbolje mogli da opišemo kao kombinaciju belog luka i starog sira.

Pročitajte i: 

Trikovi koji će vam dobro doći u kuhinji!

 

4. Jestivo ptičije gnezdo

Kineska kulinarska tradicija beleži mnoge retke i neobične namirnice, dok je ptičije gnezdo koje prave malene čiope uz pomoć svoje pljuvačke među najskupljim gastronomskim iskustvima uopšte. Kilogram ovog gnezda iznosi oko 2.000 evra, a najčešće se od njega pravi supa.

Pročitajte i: 

Supa od prepelice

 

5. Kobe govedina

Kobe govedina odnosi se na meso crnog japanskog goveda iz porodice Tajima koje se uzgaja po tajnim procedurama u okolini istoimenog japanskog grada. Posebna procedura uzgajanja uključuje masiranje goveda kako bi meso bilo što sočnije i mekše, pa ne čudi što kilogram istoga doseže cenu od oko 520 evra.

Pročitajte i: 

Volite biftek? Uz ovaj recept ćete ga voleti još više!

 

6. Guščija jetra

Za kilogram polukuvane guščije jetre treba izdvojiti 520 evra. Njena nežna tekstura koja se topi u ustima najčešće se jede u obliku sirove paštete, ili lagano prepržena na ulju. Zbog specifičnog i nasilnog hranjenja guski kako bi dosegle odgovarajuću veličinu, njena prodaja je u nekim delovima sveta – zabranjena.

Pročitajte i: 

Ljuta pileća krilca sa sosom od plavog sira

 

7. Fugu riba

Japanci su kulinarski svet zadužili i pripremom ribe po imenu fugu, koja sadrži smrtonosni otrov za ljude, pa je jestiva samo uz specijalnu pripremu. Japanski kuvari prolaze poseban trening kako bi uspeli da uklone otrov, pa se u restoranima obroci s komadićima ove ribe prodaju po ceni od 65 evra. Kilogram ribe na specijalizovanim japanskim pijacama, košta oko 200 evra.

Pročitajte i: 

Probajte sami da napravite riblju paštetu