5 trikova iz kuhinje koji će da vam olakšaju život

Pridržavajte se pravila da uz obrok ne treba piti vodu, jer će ona, pogotovo ako je hladna, usporiti probavu.

.

1. Zdravija varijanta ulja

Za prženje, kuvanje i pečenje dobro je koristiti ulje od semenki grožđa i kokosovo ulje, jer ta ulja mogu da izdrže temperature i do 500 ºC. Za razliku od njih, hladno presovana ulja termičkom obradom gube korisna svojstva.

2. Uz obrok ne pijte vodu!

Pridržavajte se pravila da uz obrok ne treba piti vodu, jer će ona, pogotovo ako je hladna, usporiti probavu. Voda ispire fermente koje luči organizam da bi probavio hranu, pa njen veći deo truli, a ti otrovi se skladište u crevima. Najbolje je prvo piti tečnost (vodu, kafu, sokove) pa posle jesti.

3. Analgetik iz kuhinje

Evo jednog prirodnog leka protiv bolova, glavobolje ili zubobolje: pola kašičice mlevenog đumbira pomešati sa malo meda i razmutiti u pola čaše vode, čaja ili soka od pomorandže i popiti. Deluje brzo.

4. Pasulj sa bosiljkom

Kad pripremate pasulj, na kraju, uz so, beli luk i druge začine dodajte i malo bosiljka, jer on sprečava nadimanje. Ovaj neprijatni osećaj u stomaku možete izbeći i ako pasulj jedete bez hleba, odnosno bez ugljenih hidrata.

5. Začini na kraju

Kad pripremate supe, sos ili kuvano jelo, začine i maslinovo ulje dodajte na kraju. Tako će sačuvati korisna svojstva i lekovitost, a jelu će dati jaču aromu.