7 namirnica koje se kvare brže nego što mislite

A mi vam otkrivamo i trikove kako da im produžite rok trajanja...

.

Zeleni čaj

Antioksidansi smanjuju svoju vrednost za 32 odsto nakon dužeg stajanja na polici, rezultati su istraživanja iz 2009. godine koje je objavljeno u časopisu "Journal of Food Science". Antioksidansi mogu da smanje rizik od nekoliko vrsta raka, ali su osetljivi na kiseonik i svetlo.

"Čaj, za razliku od vina, ne dobija na vrednosti s vremenom i stajanjem. Preporučuje se da kupujete čaj u hermetičkom pakovanju", savetuje Ron Tison, najveći svetski dobavljač zelenog čaja.

Čuvajte svoje kesice čaja u zatvorenim činijama i na hladnom mestu.

 

Proizvodi od paradajza

Konzervisani sok od paradajza izgubi 50 odsto svojih svojstava nakon što stoji u frižideru duže od tri meseca, čak i ako je neotvoren.

Kada god možete, vi bolje sami pripremite sok od paradajza i uvek pokušajte da to bude što svežije pripremljeno.

Ako koristite kečap, kupujte manja pakovanja tako da ih češće mijenjate (radi svežine i nivoa likopena u kečapu).

 

Krompir

Krompiru u proseku pada vrednost vitamina C do 40 odsto nakon osam meseci pravilnog skladištenja, prema istraživačima iz Holandije.

"Verovatno je da malo ljudi krompir skladišti toliko dugo, međutim, poljoprivrednici znaju da ih čuvaju i do pet meseci pre nego što ih dostave prodavnicama ili pijacama", kaže Petar Imle, farmer krompira i biljni genetičar u severnoj Minnesoti.

Kupujte uvek manja pakovanja krompira i onoliko koliko možete da pojedete u nekoliko nedelja. Takođe, preporučuje se da krompir držite u papirnim kesama, a nikako u plastičnim.

 

Maslinovo ulje 

Potencijalni antioksidansi padaju za 40 odsto nakon šest meseci, navodi se u italijanskom istraživanju iz 2009. godine u časopisu "Journal of Food Science".

"Takođe, pripazite na to gde čuvate maslinovo ulje. Nemojte da ga držite blizu šporeta ili ga ostavljati otvorenog jer je osetljivo na kiseonik, toplotu i svetlost", kaže Dog Balentin, dr.sc., i jedan od proizvođača maslinovog ulja.

Ako ne kuvate često s maslinovim uljem, kupujte manja pakovanja.

 

Bobičasto voće

Borovnici opada vrednost za 23 odsto nakon dva meseca skladištenja na sobnoj temperaturi, a džem od jagoda, na primer gubi i do 12 odsto svoje vrednost nakon što stoji u ostavi duže od šest meseci.

 

Suvo bilje i začini

Koliko god je moguće, suvo bilje i začine držite u staklenim posudama, nikako u plastičnim jer do njih može doći vazduh. Još bolje, sameljite vlastite začine.

Takođe, nemojte nikako da ih držite u blizini šporeta, i držite ih što dalje od direktnog svetla.

 

Žitarice

Pripazite na kom mestu ostavljate ove namirnice. Na primer, brašno zna biti osetljivo na svetlost i kiseonik.

Ovu hranu uvek držite u neprovidnim keramičkim posudama, daleko od šporeta i toplote.

Izvor: Žena.hr