12 saveta za bolje kuvanje
I najveći kuvari greše. Ali kada nama jelo ispadne baš kako želimo, nema veće sreće.
1) NE OBRAĆATE PAŽNJU NA KVALITET MASLINOVOG ULJA
Među vrstama maslinovog ulja postoje velike razlike, nije dovoljno da kuvate maslinovim uljem, već i da odaberete što kvalitetnije. Malo veća cena ulja će se i te kako isplatiti.
2) KUPUJETE RAZNE MEŠAVINE POVRĆA
Umesto da sami spremite miks povrća, nabavljate onaj iz prodavnice. I za to nema opravdanja.
3) SPREMITE PREMALO MESA
Uvek to imajte na umu kada kupujete meso. U suprotnom, iznenadiće vas količina na tanjiru.
4) SPREMATE MEŠANO ZRNASTO POVRĆE I PONEŠTO VAM OSTANE "ŽIVO"
Kuvanje neke vrste oduzima sat vremena, dok je za pripremu druge potrebno nekoliko sati.
5) PRAVITE KREM ČORBU BEZ BLENDERA
Priprema potaža proći će bez greške ako koristite blender.
6) PERETE NOŽEVE U MAŠINI ZA PRANJE SUDOVA
Noževi će zbog toga izgubiti oštrinu, a i najverovatnije ćete time i ošteti njihova drška. Ručno pranje je bolje rešenje.
7) KORISTITE NEMASNU GOVEDINU
U upotrebi goveđeg mesa važi jedno pravilo, masno meso, dobar ukus, manje masti, manje dobrog ukusa.
8) NE KORISTITE ČISTU ČINIJU ZA PRIPEMU PENE OD BELANACA
Ako odlučite da belanca umutite u istoj posudi u kojoj ste pripremali ostale sastojke dezerta, nećete dobiti pravu penu do belanaca.
9) ZABORAVLJATE NA HRANU U RERNI
I dobijete pregorelo jelo. Tajmer može da vam pomogne.
10) KORISTITE SOK OD LIMUNA IZ PRODAVNICE
Zar je zaista toliko teško iscediti limun? Prirodni sok je mnogo ukusniji.
11) BELI LUK VAM UVEK IZGORI
Beli luk je veoma osteljiv na toplotu. Dok ga pržite, ne ispuštajte tiganj ili šerpu iz vida. Trebaće malo vremena da se isprži.
12) NE ZABAVLJATE SE DOK KUVATE
Kuvanje ne treba da bude teško, a ni stresno. Zato uživajte, popijte malo vina ili pustite muziku.
Izvor: sombor.tv