24 saveta da kuvate bolje (I deo)

Jelo vam nije ispalo baš onako kako ste želeli? Ne sekirajte se i najveći stručnjaci umeju da pogreše. Ipak, na sebi uvek možemo još da radimo. S toga pročitajte ove savete i vremenom postaćete pravi virtuoz u kuhinji.

.

1) UPROPASTITE CRNI LUK

Luk je namirnica koja se često nađe na našoj trpezi, pa ipak, retko ko ume da je pripremi brzo i lako. Ako niste dovoljno vešti u sečenju luka, neka vam pomognu trikovi onih spretnijih. Gordon Remzi za sve ljubitelje kulinarstva ima nekoliko zanimljivih saveta. On predlaže da odaberete lagan nož koji će olakšati sečenje. Nikada sečenje ne počinjite od vrha jer će doći do "suza". Glavicu luka presecite na pola, svaku polovinu poprečno presecite na više delova. Iseckane polovine presecite odozgo na tri dela, zatim ponovo poprečno. Kada dođete do korena, odsecite površinu oko njega i bacite ga. Dobićete sjajne komadiće luka.

2) SVEŽI BELI LUK MENJATE ONIM U PRAHU

Ništa nije dovoljno dobra zamena svežim namirnicama. Umesto belog luka u prahu, koristite onaj sveži.

3) KORISTITE TUPE NOŽEVE

Kuvanje dodatno otežava neadekvatan pribor za pripremu. Rešite se tupih noževa, naoštrite stare, zamolite nekog da to učini umetso vas ili kupite nove.

4) ŠTEDITE NA KOLIČINAMA PUTERA

Tajna mnogih ukusnih jela je velika količna putera koju sadrže. Dodajte i vi malo više putera vašim specijalitetima, njihov ukus će vas iznenaditi.

5) PRIPEMATE PASTU U MALOJ ŠERPI

Vaša pasta nikada nije dovoljno kuvana? Razlog tome je verovatno premala šerpa u kojoj je pripemate. Promenite je i obezbedite pasti "sav potreban prostor" za kuvanje.

6) ZABORAVLJATE DA OPERETE SUDOVE

Gomila prljavih sudova nije omiljeni prizor za većinu nas. Još gore je do toga da, jedući ukusan obrok, mislite o tome koliko sudova čeka na vas. Pre nego što se prepustite uživanju u hrani, operite sudove.

7) ČUVATE PARADAJZ U FRIDŽIDERU

Postoji malo pravilo, luk, krompir i paradajz imaju daleko bolji ukus ako stoje van frižidera.

8) KORISTITE OBRANO MLEKO

Dobri poznavaoci kulinarstva tvrde da obrano mleko ima ukus prljave vode. Zato ne kuvajte njime.

9) NEPAŽLJIVI STE SA ZAČINIMA

Začini daju onaj finalni ukus jelu. Zato nemojte bez razloga da stavljate određeni začin u određeno jelo, svaki dodatak ima svoju namenu.

10) ZABORAVLJATE DA OPERETE POVRĆE

Ukusno i čisto idu zajedno, ne dozvolite da se dogode neprijatna iznenađenja.

11) NEMATE TERMOMETAR U RERNI

Oslanjate se na spostvenu procenu temperature tokom pečenja. Verujte, termometar će to učiniti daleko bolje od vas.

12) NE KORISTITE PAPIR ZA PRIPEMU KOLAČA

Treba će vam samo nekoliko minuta da odete do prodavnice i nabavite papir za pečenje kolača. Dezert će biti kao iz najbolje poslastičarnice.

Sutra: 24 saveta da kuvate bolje (II deo) 

Izvor: sombor.tv