Kuhinjica

Napravite sami jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije samo za ishranu, može se koristiti i za negu kože, kose, za čišćenje kuće, skidanje kamenca, ali i kada želite brže da smršate, da izbelite zube. U prodavnicama je ponuda dobra, ali zašto ga ne biste sami napravili.
28.06.2014. - 11:45h

Za 15, 20 litara jabukovog sirćeta potrebno je oko 50, 60 kilograma jabuka. Operite ih, skinite sve trule delove, ne morate da ih ljuštite, i ubacite ih u sokovnik.

Možete i da ih izrendate, ali je to teži način.

Nakon što ih usitnite, rendanjem ili u sokovniku, ubacite ih u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite sve da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulazi nečistoća, ali i da ima dovoljno vazduha za vrenje.

Nakon dva, tri dana, procediti smesu kroz gazu tako da ostane samo sok, koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi. Tečnost će biti mutna, a vremenom će se stvoriti opna na vrhu.

Povremeno procedite tečnost kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte gazom, a sok će se vremenom razbistriti.

Svakako probajte, i kada vam se ukus dopadne, prespite sirće u čiste staklene flaše. Ako dodate gljivice kvasca ili imate sirćetnu pečurku, to će svakako ubrzati proces vrenja.

Bez toga, sirćetu će trebati malo više vremena da se napravi, čak nekoliko meseci, savetuje "Ko Dren".

Izvor: mondo