Kuhinjica

Najukusniji atlas! Ove mape mogu da se jedu

Tri mlada umetnika udružila su svoju maštu i stvorili prava jestiva umetnička dela...
26.05.2014. - 10:39h

Umetnik sa Novog Zelanda, Henri Hargrejvs, njujorška stilistkinja Kejtlin Levin stvorili su potpuno neobične mape. Oni su došli na ideju da od hrane sa tog geografskog područja naprave geografske mape i na taj način, ustvari, predstave kuhinju tog određenog podnevlja.

Hargrejvs i Levin svesni su koliko je hrana bitna kod proučavanja nekog geografskog područja.

"Ove mape su razigrana prezentacija našeg tumačenja hrane iz celog sveta, mukotrpno stvorene uz pomoć jestivih proizvoda. Ovaj projekat govori o univerzalnosti hrane, ali i pravoj moći kojom ona ujedinjuje ljude, okuplja nas na jednom mestu i tera na razgovor. Nadamo se da će naše mape imati jednak efekat", rekli su tvorci ovih neobičnih, jestivih, mapa.

Sjedinjene Američke Države, Kukuruz

Italija, Paradajz

Francuska, Sir i hleb

Južna Amerika, Citrusi

Afrika, Banane

Australija, Rakovi

Kina, Nudle

Indija, Začini

Japan, Alge

Novi Zeland, Kivi

Velika Britanija i Irska, Biskvit

A kako su ove mape nastajale, pogledajte u videu: