n/t x r6/(r3 - 15)2 ?

Ne, nismo pogrešili sliku, ovo je formula za...

.

Matematičarka Evgenija Čeng iz Velike Britanije nadmašila je sve pica-majstore osmislivši formulu za savršenu picu. Čeng, koja predaje na Univerzitetu u Šefildu, tvrdi da je za ukus najvažnije da se odredi idealna količina testa i sastojaka. Osim sastojaka, ona je u svoj proračun uključila i broj ukusa koje čovek može da oseti u jednom zalogaju.

Tako na picama koje pravimo kod kuće u parčetu prečnika 28 centimetara ima 10 odsto više sastojaka na testu nego na parčetu od 35 cm. 

"Ljudi koji prave picu kod kuće mogli bi da je upropaste dodavanjem previše sastojaka, jer im tako testo bude gnjecavo", ističe Čeng. Veličina pice obrnuto je proporcionalna debljini kore, pa je na velikim picama kora obično tanja.

Tajna savršene pice je u o odnosu testa (t) i nadeva (n), koji obično zavisi od veličine pice, jer s manjom picom u zalogaju pojedemo više nadeva, dok se na većim picama nadev raspoređuje po većoj površini i razlije se bliže krajevima, pa nema toliko hrskave kore. 

Količina nadeva po zalogaju, tvrdi Čeng, ne zavisi samo od debljine testa nego i od odnosa ukusa testa i nadeva. Ona veruje da formula za savršenu picu glasi:

n/t x r6/(r3 - 15)2

gde je "t" konstanta volumena testa, nadeva “n”, a “r” je poluprečnik pice. Ostatak formule je najbolji mogući razmer testa i nadeva

Tako na pici obima 35 centimetara dobijamo idealnu hrskavu koru od osam milimetara, a na onoj od 28 centimetara koru od 13 milimetara.

Testo - recept

Sastojci: 500 g brašna, jedan sveži kvasac (42 g), 1/8 litra mlake vode, kašičica soli, kašika maslinova ulja.

Priprema: Malo brašna stavite u činiju, u sredini napravite ububljenje, izmrvite kvasac i, dodajući vodu, umešajte testo. Nakon desetak minuta pustite prekriveno testo da nadođe. Nakon toga dodajte preostalo brašno, so, ulje i sve dobro izmesite.

Ostavite testo pokriveno na toplom mestu da se ponovno digne barem tridesetakak minuta. Razvaljajte ga na dasci posutoj brašnom ili na plehu premazanom uljem ili na papiru za pečenje kojim ste obložili pleh. 

Loptice testa 

Nakon što premesite testo, najbolje je da ga razdelite u loptice, koje ćete razvaljati rukama u okrugli pleh za pečenje u kojem ćete peći picu. 

Dva brašna 

Testo se priprema od glatkog, a razvlači na oštrom brašnu. Ostavite ga na toplome mestu i pokrijte kuhinjskom krpom dok se ne udvostruči. 

Čuvaj zdravlje, dodaj papriku i spanać

Pica može biti masna i prepuna ugljenih hidrata, ali i zdrav obrok s potrebnim vitaminima i mineralima. Belo brašno zamenite integralnim, koje je bogato antioksidansima. Paprike su prepune beta-karotena, vitamina C i likopena, snažnog antioksidansa koji sprečava nastanak određenih bolesti. Šunke, kobasice i drugi masniji mesni sastojci mogu se zameniti piletinom. 

Ako pici dodate spanać, obogatićete je gvožđem, a ako volite papriku i vitaminom C. Dimljeni losos, tuna, kiseli kupus, rukola, špargle, artičoke, pečurke i masline su veoma zdrave namirnice koje su i odlične kao dodatak na pici.

Zato odaberite omiljene zdrave sastojke i pretvorite picu u jelo na kojem će vam telo biti zahvalno. Izbegavajte zamrznute gotove pice jer sadrže celu dnevnu dozu soli, a zasićenih masti imaju dovoljno za nekoliko dana, dok drugih sastojaka koji su neophodni organiznu nemaju uopšte, pokazuju najnovija istraživanja. 

Izvor: novimagazin