Kako da otkrijete da li su jaja dobra za jelo?

Ako spadate među one koji nikada ne znaju kada su tačno kupili jaja i koliko su ona sveža, postoje tri jednostavna načina da to saznate saznate.

.

Test u vodi - Stavite jaje u posudu sa hladnom vodom. Nivo vode bi trebalo da bude oko dva puta viša od jajeta. Sveže jaje će potonuti na dno posude i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko nedelju dana), takođe će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u posudu sa vodom balansira i podiže se od dna, verovatno je staro oko nedelje nedelje. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo.

Test bućkanjem - Približite jaje uhu. Nežno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je verovatno dobro za jelo. 

Razbijanje jaja - Razbijte jaje na tanjir i posmatrajte žumance i belance. Ako je žumance izbočenog okruglog oblika poput globusa, a belance je usko oko njega, jaje je sveže. Ako je žumance malo spljoštenije, a belance je još uvek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumance sasvim spljošteno, a belance se razlila i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

Izvor: Magazin.hr