Tajne pistaća

Šta to ovaj orašasti plod ima, a drugi nemaju?

.

1. Sjedinjene Američke Države su trenutno svetski lider u proizvodnji pistaća, a nekadašnjeg najvećeg proizvođača, Iran, nadmašile su još 2010. godine, piše Men's Health.

Prodaja raste, a zalihe za izvoz udvostručile su se u poslednjih 6 godina i to od 45 miliona kilograma na 122.

2. Imaju manje kalorija nego bilo koji drugi orašasti plod.

3. Pistaći sadrže više kalijuma u odnosu na druge orašaste plodove, koji može da spusti nivo kortizola, hormona stresa.

4. Konzumiranjem pistaća možete spustiti nivo holesterola i smanjiti rizik za oboljevanje od raka. Odličan su izvor fitosterola, biljno jedinjenje koje snižava nivo lošeg holesterola (LDL) i koje je prepuno antioksidanata, uključujući karotenoide beta – karoten i lutein, koji pistaćima daje zelenu boju.

5. Crveni pistaći ne postoje u prirodi. Uvoznici boje pistaće u crveno, a ponekad i u zeleno, da bi prikrili mrlje koje nastaju prilikom tradicionalnih metoda žetve.