Ukusni tart sa malinama

Još malo i eto nama i ukusnih malina. Ako ne možete da čekate leto i odlazak na pijacu po sveže voće, kupite zamrznute i obavezno napravite ovaj tart sa malinama.

.

Sastojci:

Za krem:

3 šolje (od 250 ml) malina
1/2 šolje šećera
1 kašičica narendane limunove korice
2 kašike sveže isceđenog soka od limuna
2 kašike vode
2 veća žumanceta
2 kašike + 1 kašičica kukuruznog skroba
Malo soli
1 kašika ohlađenog putera

Kora:

1 ¼ šolje brašna
1/4 šolje naseckanih badema, pečenih, pa samlevenih
1/4 šolje šećera
Malo soli
7 kašika putera

Ukras:

1 šolja malina
Dekoracija od limunove korice (nije obavezno)

Da biste napravili kremu pomešajte maline, šećer, limunovu koricu, sok i vodu u šerpici na srednjoj temperaturi na šporetu. Kada prokuva smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 5 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji još 5 minuta. Stavite sve u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatku smesu, procedite kroz cediljku i sačuvajte dobijenu tečnost – čist krem.

Vratite je u šerpu. Umutite posebno žumanca i kukuruzni skrob – dok ne dobijete glatku smesu. Sve umešajte u krem od malina i stavite na srednju temperaturu da prokuva (oko 5 minuta). Nakon toga mešajte stalno još jedan pun minut, pa onda skinite sa šporeta. Ubacite so i puter lagano mešajući dok se sve ne sjedini. Prespite sve u posebnu posudu, pokrijte plastičnom folijom, ali je stavite direktno na samu površinu smese da se ne bi stvorila korica. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata (a može stajati i nekoliko dana – možete je napraviti ranije).

Da biste napravili koru zagrejte rernu na 180 stepeni i nauljite tepsiju, kalup za tart u obliku kruga dužine oko 35 cm. Pomešajte brašno, mlevene bademe, šećer i so. Puter stavite u šerpicu, pa na šporet na srednju temperaturu i kuvajte dok ne zapeni, ne postane proziran, pa dobije tamno smeđu boju, posle 6 minuta. Takav smeđkasti puter dodajte u mešavinu sa brašnom i sve dobro izmešajte. Utisnite dobijeno testo na dno i stranice tepsije/kalupa. Pecite 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Krem izvadite iz frižidera, pa ga rasporedite ravnomerno po ohlađenoj kori. Ukrasite malinama i limunovom koricom. Ostavite u frižideru 2 sata pre služenja.