Tajne muskatnog oraščića

Za morski ili muskatni oraščić, čiji miris i ukus daje posebnu notu kuvanom žitu i drugim kolačima, većina ne sluti da ima i jaka lekovita svojstva.

.

Kod nas se uglavnom koristi u pripremi poslastica, dok je u evropskim kuhinjama čest sastojak jela od piletine i čorbi od telećeg i jagnjećeg mesa. Dodaju ga i spanaću, barenom krompiru i pečurkama. Kao začin savršeno se slaže sa biberom, lukom i lovorovim listom.

Muskatni orah, takođe, pomaže i kod nesanice i deluje umirujuće na nervni sistem. Ublažava grčenje mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, a pomaže i kod zubobolje. Dobar je i afrodizijak kada se uzima u većim količinama, ali tada može da izazove i dijareju, napad panike, čak i ubrzan rad srca.

To je zato što se u njemu nalazi narkotik - miristicin. Dva do tri izrendana ili samlevena oraščića mogu da uzrokuju trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem.

Na evropsko tlo stigao je sa ostrva Bande u arhipelagu u istočnoj Indoneziji. Holanđani, koji su osvojili ovaj deo sveta, shvatili su brzo kolika je vrednost ovog koštunjavog ploda, pa su zabranili da se odnosi sa ostrva.

Tek u Drugom svetskom ratu, jedan francuski vojnik uspeo je da prokrijumčari nekoliko proklijalih semenki na Mauricijus, tako se završio monopol Holanđana u uzgajanju i trgovini muskatnih oraščića. 

Osim u Indoneziji, danas se uspešno uzgaja i u Indiji, Sri Lanki, Singapuru, a posebno na Grenadi, gde je kao nacionalni simbol istaknut na zastavi.

izvor: novosti