Kuhinjica

Kako čuvati začine?

Oni su krivci za sve čarolije koje nastaju u kuhinji, ali kako ih pravilno skladištiti?
12.04.2014. - 12:53h

boxPluginImg

Izbegavajte mlevene začine. Najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste maksimalno iskoristili blagodeti začina je da ih kupujete cele, a ne mlevene. Ukoliko se ne skladište pravilno, mleveni začini mogu da izgube aromu posle tri meseca. S druge strane, celi začini mogu da traju i godinama. Ukoliko su vam potrebne manje količine, sami izgnječite ili sameljite začin po potrebi.

Čuvajte ih na suvom i tamnom mestu. Začine je najbolje skladištiti na suvom i tamnom mestu. Direkna sunčeva svetlost, toplota, vazduh i vlaga su najveći neprijatelji začina. Ovi faktori sprečavaju začine da nam se pokažu u najboljem svetlu i pruže najviše. Izbegavajte da čuvate začine u providnim posudicama. Najbolje je da stoje u metalnim posudama sa vakuum zatvaračem, i vodite računa da začini ne stoje blizu šporeta i mašine za pranje posuđa, jer će tako biti previše blizu nepoželjnog izvora toplote.

Gde čuvati začine? Iako je najbolje da začini stoje u ormarićima u kuhinji, ukoliko imate veće količine, slobodno ih držite u frižideru ili zamrzivaču. Celi začini mogu da stoje u zamrzivaču i do tri godine, a mleveni šest meseci. Manje količine začina koje ste već načeli nemojte držati u frižideru ili zamrzivaču.

Kada baciti začine? Veoma je važno da znate kada je pravi trenutak da bacite začine. Zalihe začine obnavljajte jednom godišnje, kada je i pravo vreme da bacite stare načete začine. Ako začin promeni miris ili boju, zamenite ga bez obzira na rok trajanja.

Izvor: stvarukusa