Zašto je dobro piti kafu

Hronična bolest jetre i ciroza odgovorna su za 1,3 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva u svetu a naučnici sada kažu da pijenje dve ili više šoljica kafe dnevno može smanjiti rizik od smrti od ove bolesti za čak 66 posto.

.

Studija je objavljena u časopisu Hepatology i navodi se da je sve više dokaza da kafa ima stvarne zdravstvene beneficije. Druga studija je pokazala da konzumiranje 200 miligrama kofeina na dan može povećati dugoročnu memoriju.

U ovom najnovijem istraživanju naučnici iz Singapura istraživali su kako kafa, alkohol, crni i zeleni čaj i bezalkoholna pića utiču na rizik za razvoj ciroze. Pokazalo se da samo kafa smanjuje rizik, a teška konzumacija alkohola – nije ni čudno – povećava rizik od ovog stanja.

Studija je obuhvatila više od 63.000 kineskih ispitanika koji žive u Singapuru u starosti od 45 do 74 godine.

Izvor: novimagazin