Kako perete voće i povrće?
Voće i povrće koje kupujemo u prodavnicama i na pijaci prskano je pesticidima. Da li je dovoljno samo pranje pod mlazom vode ili treba koristiti neki dodatak?
Mnogi se odlučuju za “starinski” načini pranja voća i povrća, a koji podrazumeva korišćenje sirćeta, limunovog soka i soli.
Ukoliko se odlučite za ovaj model pranja, potrebno je da u raspršivač stavite razređeno alkoholno sirće, poprskate voće i povrće koje planirate da spremate i jedete tog dana, ostavite da deluje desetak minuta i potom isperete vodom.
U drugom slučaju, povrće potopite u vodu koju ste prethodno dodali morsku so i sok od limuna. Ostavite desetak minuta, a kada na površini vode ugledate sivu penu vreme je da voće i povrće isperete pod mlazom hladne vode i možete ga jesti.
Stručnjaci kažu da ove metode nemaju efekta, naročito ukoliko voće i povrće perete rastvorenim sirćetom, jer se u kiseloj sredini određeni pesticidi ne mogu razgraditi. Zato savetuju najobičnije pranje pod mlazom vode.