Sve što treba da znate o čaju!

Ljudi su još u dalekoj prošlosti otkrili značaj lekovitog bilja i čajeva.

.

Čajevi su univerzalni čuvari zdravlja i deluju kod: prehlada, pada imuniteta, raznih viroza, antioksidanti su i dobri su za krvne sudove, probavu, želudac, smiruju ali i otklanjaju umor...

Čaj od kamilice, ''biljna infuzija'' poznata je po svom lekovitom svojstvu još od doba starih egipćana. Tokom istorije opravdala je verovanje da predstavlja lek za sve. Kamilica se vekovima upotrebljava u narodnoj medicini protiv: upalnih procesa, svih vrsta grčeva, menstrualnih tegoba, bolova u želudcu, otklanja nadutost i gasove, nesanicu i posebno se preporučuje depresivnim i premorenim ljudima popravlja raspoloženje otklanja glavobolje i umiruje ceo organizam.

Čaj od nane koristi se kao prirodno umirujuće sredstvo, zato je dobar za nesanicu. Efikasan je i protiv kašlja i promuklosti, kao i kod stomačnih, menstrualnih i klimakteričnih tegoba. Nana sem lekovitih svojstava čaja karakteristična je i po svom osvežavajućem mirisu. Koji kako su japanci dokazali stimulativno deluje na naš mozak, pojačava koncentraciju i budnost organizma. Tako da ga često koriste kao mirišljavo esencijalno ulje. Čest je sastojak i laganih osvežavajućih parfema koje toplo preporučujemo za vrele letnje dane.

Zeleni, crni i beli čaj potiču sa iste biljke, a razlikuju se u obradi lišća. Zeleni čaj se suši dok se crni pre sušenja fermentiše. Japanci smatraju da svoju dugovečnost duguju upravo ovom napitku. Zeleni čaj sadrži kofein tako da može biti odlična zamena za kafu, poboljšava koncetraciju i razbudjuje organizam. Dve do tri šoljice dnevno su odlična preventiva protiv malignih oboljenja. Poboljšava kosti i krvne sudove. Sadrži vitamine i minerale i odlično je sredstvo za čišćenje celog organizma od štetnih radikala. Ne preporučuje se u velikim količinama trudnicama, malokrvnim osobama i osobama koje imaju zatvor.

Zeleni čaj se priprema na poseban način i treba voditi računa da voda koju koristite ne sme biti pretopla, inače će biti ružan čaj ukusa ribe, (ispod 80 stepeni). To ćete postići tako što nećete pustiti da provri voda ili ako provri sklonite je i pustite da se prohladi oko minut. Čaj preliti sa vodom  poklopiti i ostaviti izmedju 3 i 5 minuta da stoji procediti ga i piti topao.

Žalfija je divlja, višegodišnja, žbunasta biljka, sivo-zelene boje i ljubičastih cvetova, visine od 30-60 cm. Žalfija je u narodu još poznata i kao Kadulja, Kuš... prevod njenog latinskog imena bukvalno znači spasonosna i lekovita, ''biljka spasa'' od svih bolesti. Raste po kamenitim, ne pristupačnim predelima, uglavnom u širom krugu mediterana, gaji se i u vrtovima.

Žalfija je aromatična, gorka biljka koja se koristi protiv svih vrsta zapaljenja, upale grla i krajnika, promuklosti, upale unutrašnjih organa, mokraćnih i vaginalnih upala. Dobar je protiv tegoba u usnoj duplji upala desnih i afti. Žalfija sem antibakteriskog dejstva utiče i protiv gljivica pogotovo protiv kandide, možete je koristiti kao kupku protiv atletskog stopala. Žalfija smanjuje i znojenje pa je dobra u menopauzi, kod noćnog znojenja a reguliže i hormone pa je dobra i u pubertetu. Pored duge tradicije lečenja disajnih organa žalfija je odlična za organe za varenje, poboljšava apetit, smanjuje gastritis, ublažava gasove. Čistikrv od štetnih radikala i poboljšava koncentraciju i jača nerve. 

Čaj od koprive poznat još od davnina, koristi se za čišćenje celog organizma i protiv opšte slabosti. Zbog velike količine kalijuma čaj od koprive predstavlja diuretski proizvod koji se koristi za lečenje upala mokraćnih kanala i kod prevencije od nastanka kamena u bubregu.

Zbog gvožđa koje sadrži čaj od koprive je odličan za lečenje malokrvnosti i pomaže snabdevanje tela kiseonikom.

Čaj od koprive čisti krv i pomaže kod oboljenja kože, upale akni i bubuljica, a pozitivno utiče i na upalne procese u usnoj duplji, leči upale usta i desni. Potrebno je piti jak čaj od koprive (pripremljen od 3g koprive) tri puta na dan u periodu od 6 meseci. Odlično pomaže pri uklanjanju bola u zglobovima i pomaže obnavljanje hrskavice u zglobovima.

Izvor: erecepti