Siti i vitki? Moguće je!

Namirnice koje su pune vlakana veoma su važne za dobijanje hranljivih materija potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Vlakna koja se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama poznata su po tome da pomažu kod opstipacije, smanjuju rizik od nastanka dijabetesa i karidovaskularnih oboljenja.

.

Avokado

Avokado sadrži veliku količinu monozasićenih masti, ali i veliku količinu vlakana. Jedan avokado ima čak oko 13,5 grama hranljivih materija.

Sočivo

Sočivo je prepuno vlakana i proteina. Jedna četvrtina šolje sočiva sadrži oko 3,9 g vlakana i skoro 4,5 g proteina.

Brokoli i prokelj

Ovo povrće ide u paketu sa hranljivim materijama. Imaju dosta antioksidanasa koji su važni u borbi protiv raka. Uz to, povećaće broj vlakana koji unosite u organizam. Jedna šolja kuvanog brokulija ima oko pet grama vlakana.

Maline

Šolja malina ima čak osam grama vlakana ali i vitamina C.

Kruška i jabuka

Ukusne, hranljive i  bogate vlaknima. Dovoljna je samo jedna kruška ili jabuka da zadovoljite dnevni unos ovih materija u organizam.

Šargarepa

Oličan izvor beta karotena i vlakana. Neka bebi šargarepa bude vaš izbor za užinu.

Humus

Pasulj je izvor vlakana, a ni lebleblije nisu izuzetak. Dovoljno je tri kašike ovih namirnica i zadovoljićete potreban unos vlakana u organizam.

Ovsena kaša

Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna, koja doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola.

Bademi

Odličan su izvor proteina, mast ii vlakna. Jedna četvrtina šolje badema sadrži 4,5 grama vlakana. Ukoliko obožavate koštunjučavo voće, onda su bademi pravi izbor za vas.

Izvor: novimagazin