Da li umete da pripremite jaja?
Iako priprema jaja ne zahteva posebne kulinarske veštine, nije na odmet da saznate neke trikove koji će vam olakšati život.
Predpriprema
- Žumanca odvajajte od belanaca kada su jaja hladna, a mutite ih nakon što su odstojala na sobnoj temperaturi 30 minuta.
- Ako mutite cela jaja, da biste ih pre zagrejali stavite ih u toplu vodu na 10 minuta mućenja.
- Ne mutite belance u plastičnim posudama, već, najbolje u staklenim ili onima od nerđajućeg čelika.
Kuvanje jaja
- Ako jaje pukne tokom kuvanja, odmah ga izvadite kašikom i pukotinu pospite solju. To će sprečiti da jaje iscuri iz ljuske.
- Da biste sprečili pucanje jaja tokom kuvanja premažite ih kuglicom vate umočenom u čist limunov sok ili dodajte kašiku sirćeta u vodu u kojoj se jaja kuvaju.
- Da biste lakše ogulili jaja, u vodu u kojoj se kuvaju stavite malo soli, dve kašike ulja, limunov sok ili kašičicu sode bikarbone.
Mućenje jaja
- Belanci će se bolje mutiti ako im dodate mrvicu sode bikarbone, a dobićete čvršću smesu ako pred sam kraj mućenja dodate mrvicu šećera.
- Kuhinju nećete isprskati prilikom mućenja ako posudu prekrijete papirom za pečenje na kome ste prethodno napravili prorez za “nogice” miksera.