Kako održavati kuhinjske noževe?

Svako ko se iole bavi kuvanjem zna da su pored dobrih šerpi i tiganja, noževi najvažniji kuhinjski pribor. Otkrivamo vam kako da čuvate noževe i obezbedite da što duže ostanu oštri.

.

Redovno ih brusite

U većini setova kad kupite nož dolazi i čelična šipka ili oštrač kojom oštrice svojih noževa održavate. Svaki put pre nego krenete raditi sa nožem prvo ga malo izbrusite. Nije teško kad jednom uđete u štos, kasnije će biti sve lakše i lakše. Jednostavno uzmete oštrač u ruku koja vam nije dominantna, a vrh spustite na radnu površinu. U dominatnoj ruci držite nož, koji je horizontalan u odnosu na oštrač. Pod uglom od 20 stepeni prevlačite nož od vrha oštrača prema sebi. Uradite to po četiri puta sa obe strane.

Oštrite jednom godišnje

Kako da znate kad je potrebno oštrenje? Ako vam nož sklizne sa kore luka, oštrenje je neophodno. Nemojte nož oštriti električnim oštračima, jer oni skidaju previše čelika. Profesionalni kuvari koriste brusni kamen, ali on je veoma nezgodan za korištenje. Najbolje bi bilo da nož odnesete kod nekog zanatlije na oštrenje.

Režite pravilno

Ako režete gore-dole, time istupljujete oštricu. Nož bi celo vreme dok sečemo trebalo vrhom da dodiruje dasku, jer time izbegavamo udaranje oštrice o dasku što nikako nije dobro. Držite se drvenih ili plastičnih dasaka ukoliko niste vični u sečenju, one najmanje istupljuju oštrice.

Ručno pranje

I oštrica i drška mogu da se oštete za vreme mašinskog pranja suđa, zato noževe perite isključivo ručno u toploj vodi i deterdžentu. Ako je oštrica noža napravljena od ugljeničnog čelika odmah ga po pranju brišite nemojte ga ostavljati da se suši.

Spremajte posebno

Noževe odvojite od drugog pribora, jer na taj način takođe može da se ošteti oštrica. Najidealnije je da ih stavite odvojeno u ladicu ili ih poslažete na magnetsku traku, na zidu.

Izvor: lifepressmagazin