Kuhinjica

7 savršenih saveta: Kako da zagospodarite kuhinjom!

Ukoliko osećate nesigurnost svaki put kada kročite u kuhinju sa namerom da pripremite ukusan obrok, saveti Kelsi Nikson, zvezde TV emisije ’’Kelsey's Essentials’’, učiniće da zaboravite sve strahove i zagospodarite šerpama i loncima kao šefovi velikih restorana!
26.03.2014. - 10:32h

Investirajte u odgovarajući pribor

Ponekad, kada vam jelo ne uspe, nije problem u vama nego u vašoj kuhinji. Nema ništa gore nego kada pokušate da napravite običan pirinač u lošem aluminijumskom loncu koji ste kupili u supermarketu, a usput u njemu hrana zagoreva. Ali ako biste imali odgovarajuću posudu, pirinač bi ispao savršeno. Ne morate da potrošite gomilu novca, ali vredi da invenstirate u nekoliko osnovnih, kvalitetnih stvari kao što je profesionalni nož ili tiganj od livenog gvožđa.

Počnite da gajite ljubav prema kuhinji

Umesto pravljenja zdravih salata kao što je salata od kelja, pokušajte i sa nekim receptom koji predstavlja vaše omiljeno jelo, bilo da su to lazanje ili voćni kolač. Možda zvuči kao glupi trik, ali motivisanost u kuhinji može mnogo da vam pomogne. Ako napravite nešto što vi volite, i u čijem ukusu ćete uživati, u vama će početi da se razvija i vera u uspeh.

Pre nego što počnete sa kuvanjem, pročitajte ceo recept

Ako ste na pola recepta i shvatite da nemate dovoljno brašna ili sirćeta, sigurno da vam recept neće ispasti kako treba. Pročitajte ceo recept pre nego što počnete sa pripremom i proverite da li imate sve potrebne sastojke, ali i dovoljnu količinu. Zatim počnite sa pripremom i pratite upustvo, posebno ako je recept koji se peče gde je preciznost ključna stvar. Nakon što savladate osnovnu verziju recepta, možete pokušati da isprobavate i različite komplikovanije varijante.

Proverite ukus i začinjenost hrane pre posluženja

Nikada nemojte ni da pomišljate da poslužite hranu pre nego što ste je isprobali! Ako je ukus blaži, dodajte malo soli ili bibera. To zvuči kao jednostavan trik, ali dovodi do uspeha.

Uvek pri ruci imajte sastojke bar za jedno jelo

Znate li onaj paničan osećaj kada ne znate šta da večerate? Vodite računa da uvek imate nešto u ostavi što možete da iskoristite, čak i ako je to obična pasta sa mariniranim sosom. I to će pomoći u eliminisanju anksioznosti. Uvek kada potrošim te rezervne sastojke, odmah pri prvoj poseti prodavnice ih ponovo kupim. To zaista pomaže kada dođem kući uveče i ne znam šta bih pojela.

Kupovinu započnite proteinima

Ako počnete od kupovine pilećih bataka ili mlevenog mesa, imaćete mnogo bolju inspiraciju za sastojke koji su vam potrebni za večeru. To je mnogo bolje nego da kupujete redom, potrošite mnogo para i na kraju shvatite da nemate dovoljno sastojaka ni da napravite jednu večeru.

Kada kuvate za druge, kuvajte provereno jelo

Kuvanje za druge može da vas podstakne da isprobate novi recept, ali da li će on sigurno ispasti kako treba? Pronalaženje dobrog specijaliteta i uspeh u pripremi se vremenom gradi, pa tako spremanje svakog jela morate da "vežbate". Zamislite da treba da vam dođu gosti, a pri najavi kažu da bi bilo lepo da "napravite one vaše neverovatne kolače" ili ’"vaše ukusne punjene pečurke". E, to je već uspeh! 

Izvor: stvarukusa