Pravilno kuvanje pirinča

Ako ste se ikada zapitali zašto vaš pirinač ne izgleda rastresito kao onaj u restoranu, odgovor upravo stiže...

.

Pirinač se kuva u malo posoljenoj, trostruko većoj količini vode. Da bi zrna ostala bela i cela treba dodati nekoliko kapi limuna. Poseban ukus kao priloga dobija se kada se u vodu doda kokosovo brašno (50 g kokosovog brašna na 0,5 kg pirinča).

Da bi svako zrno pirinča bilo odvojeno, pirinač se zagreva- peče na podmazanom plehu, do pojave žute boje i dok ne ispari sva voda. Tada drvena kašika ostavlja jasan trag. Pirinač se zaliva duplom ili većom količinom zagrejane slane vode (2,5 ili 3 puta većom količinom vode), u zavisnosti od kvaliteta pirinča. Kada pirinač proključa, posuda se zatvara, grejno telo se isključuje i ostavi se da se pirinač omekša.

Pirinač se može napola skuvati unapred tako da priprema ručka ili večere traje kraće. Pirinač se procedi, ispere hladnom vodom i ostavi u frižider na temperaturi  od +8 stepeni  Celzijusa. Vodu u kojoj je pirinač kuvan treba iskoristiti za spremanje nekog jela, čorbe i sl. Jela. Pred služenje (uveče ili sutradan) pirinač treba ponovo staviti u ključalu vodu i skuvati do kraja.

Izor: jasninkuvar