Otkrivamo šest kulinarskih tajni!

Kako da se testenina ne zalepi, kako da ne plačete dok sečete luk…

.

Redovno „plačete“ kada ljuštite luk? Lepe vam se testenine? Ne možete da ogulite beli luk bez da vam se konstantno lepi za prste dok to radite? Evo nekoliko praktičnih saveta s portala „Care 2″ koji vam mogu pomoći da rešite ove, ali i neke druge „kuhinjske problemčiće“.

Kako sprečiti testeninu da se zalepi

Važno je da posuda u kojoj je kuvate bude dovoljno velika, te da se testenina kuva u dosta slane vode. Važno je i da je ne prekuvate, zato se držite predviđenog vremena kuvanja naznačenog na pakovanju. Nemojte je ispirati posle kuvanja, a kašičicu ulja (po mogućnosti maslinovog) dodajte tek nakon što je skuvana.

Kako ćete znati da li je vino pokvareno?

Ako je miris vina kiselkast ili buđav (poput mokrih novina), više nije dobro. Ako vino (belo) dobije smeđkastu nijansu, takođe više nije preporučljivo za upotrebu.

Kako začinske biljke održati svežim?

Osušeni začini nisu isto što i sveži. Da biste začinskim biljkama očuvali svežinu, tretirajte ih kao rezano cveće. Podrežite stabljike, zaronite ih (ili korenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čaši ili nekoj drugoj posudi, te ih lagano pokrijte plastičnom kesicom i ostavite u frižider. Izuzetak je bosiljak, koji mora biti na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora toplote. Menjajte vodu svakih dan-dva.

Kako sprečiti „plakanje“ pri sečenju luka?

Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Luk nadražuje oči jer pri seckanju dolazi do hemijske reakcije koja stvara određene kisele gasove. Oštriji noževi manje će oštetiti ćelije luka i manje ćete plakati. Osim toga možete prvo zamrznuti luk u zamrzivaču ili staviti upaljenu sveću u blizinu.

Kako proveriti da li su jaja sveža?

Sveža jaja su teža i potonuće na dno posude s vodom, gde će leći na bočnu stranu. Manje sveže jaje potonuće na dno, ali će dno posude dodirivati vrhom. Loše jaje će plutati.

Postoji li jednostavan način za ljuštenje belog luka?

Češanj položite na dasku za sečenje i omekšajte ga, gnječenjem jačim pritiskom na širu stranu kuhinjskog noža.

Izvor: novinenovosadske