Jedite jabuke!

Jabuka nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu. Dobra je za zube, pamćenje, a pomaže i u borbi protiv holesterola, dijabetesa, astme...

.

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih voćki u svetu, ima preko 10 hiljada sorti. Može biti kisela ili slatka, a po obliku okrugla, šiljata ili pljosnata. Po boji, jabuke mogu biti crvene, žute ili zelene, a po glatkoći sjajne i hrapave. Najpoznatije sorte su: zlatni delišes, jonatan, ajdared, crveni delišes, greni smit...

Jabuka nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. 

 Jabuka kao lek

Jabuke su vrlo su važne za negu zuba, zato ih je najbolje jesti sirove i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke čiste zubi voćnim sokom iz jabuke, a i cela usna šupljina. Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od dijareje, gastritisa i ulkusa. Međutim, pečene ili kuvane jabuke su lek za ove tegobe.

Zbog sadržaja pektina jabuke su dobre u eleminicaji viška holesterola i izlučivanja štetnih matreija iz organizma, pa je dobro da ih konzumiraju osobe koje pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i za lečenje anemije.

Protiv anemije svako jutro na gladan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od limuna, kašikom meda i kašičicom soka od drenjina ili bokvice.

Jabuka može da pomogne kod dijabetesa tipa 2, visokog holesterola, astme, zatvora, groznice , lošeg varenja, suvog kašlja, raka, kardiovaskularne bolesti, čira, gušavosti, dijareje, ateroskleroze i reumatoidnog artritisa. Jača tanko i debelo crevo, jetru, organe za varenje,kardiovaskulani sistem i krvne sudove.

Jabuka je poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i kako pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. 

Izvor: ishrana.org