OBRATITE PAŽNJU: I so ima rok trajanja; Evo od čega on zavisi

Da li so, jedna od najčešće korišćenih namirnica, može da se pokvari? Kako ćete prepoznati onu koja više nije dobra za upotrebu?

Da li so ima rok trajanja?, foto: MsMaria/Shutterstock
Da li so ima rok trajanja?, foto: MsMaria/Shutterstock
.

Ona je neizostavan sastojak u gotovo svim jelima. So se u prošlosti smatrala toliko vrednom da su se radnici plaćali ovom namirnicom.

So čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih i podstičući rast korisnih bakterija – pa zašto onda na pakovanju soli piše rok trajanja?

Krivac nije natrijum-hlorid, već se s njim mešaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi sprečili grudvanje soli ili kako bi dodale hranjive supstance.

Jod, sredstva protiv grudvanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu da se vremenom razgrade, ali razgradnja ne znači da je ne možete koristiti, osim u slučaju da vidite ili osetite miris buđi – onda bi trebalo da je bacite.

To, međutim, ne znači da bi trebalo zanemariti i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli, odnosno sposobnost upijanja vode, čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom.

Ona ne samo da može da upija vlagu iz vazduha, već skuplja i mirise. Takva so često više nije dobra za upotrebu, piše 24sata.hr.

So bi trebalo držati u hermetički zatvorenoj posudi i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Ali, većina ljudi ima i male količine soli u slanicima, koji se stalno dopunjavaju. U tom slučaju slanike treba redovno prati i dobro osušiti pre nego što ponovo stavite u njih so.