Kuhinjica

OBRATITE PAŽNJU: I so ima rok trajanja; Evo od čega on zavisi

Da li so, jedna od najčešće korišćenih namirnica, može da se pokvari? Kako ćete prepoznati onu koja više nije dobra za upotrebu?

05.10.2021. - 11:00h
Da li so ima rok trajanja?
Da li so ima rok trajanja?foto: MsMaria/Shutterstock

Ona je neizostavan sastojak u gotovo svim jelima. So se u prošlosti smatrala toliko vrednom da su se radnici plaćali ovom namirnicom.

So čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih i podstičući rast korisnih bakterija – pa zašto onda na pakovanju soli piše rok trajanja?

Krivac nije natrijum-hlorid, već se s njim mešaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi sprečili grudvanje soli ili kako bi dodale hranjive supstance.

Jod, sredstva protiv grudvanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu da se vremenom razgrade, ali razgradnja ne znači da je ne možete koristiti, osim u slučaju da vidite ili osetite miris buđi – onda bi trebalo da je bacite.

To, međutim, ne znači da bi trebalo zanemariti i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli, odnosno sposobnost upijanja vode, čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom.

Ona ne samo da može da upija vlagu iz vazduha, već skuplja i mirise. Takva so često više nije dobra za upotrebu, piše 24sata.hr.

So bi trebalo držati u hermetički zatvorenoj posudi i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Ali, većina ljudi ima i male količine soli u slanicima, koji se stalno dopunjavaju. U tom slučaju slanike treba redovno prati i dobro osušiti pre nego što ponovo stavite u njih so.