Sedam odličnih gastro-trikova: Kako da pohujete bez jaja, čime da zamenite šećer u kolačima?

Ovih sedam trikova koje možete da primenite u kuhinji će vam pomoći da se lakše snađete ako ste početnik, ali i ako ste iskusna domaćica.

Trikovi za iskusne domaćice, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
Trikovi za iskusne domaćice, foto: Monkey Business Images/Shutterstock
.

1. Kada oljuštite krompir dobro ga isperite pod mlazom hladne vode, uz ovaj trik pomfrit će vam biti hrskaviji i lakše će se variti.

2. Ukoliko želite da vaš kolač bude napravljen sa medom umesto sa šećerom, potrebno je da stavite tri četvrtine meda u odnosu na potrebnu količinu šećera. Pored toga potrebno je i da smanjte količinu tečnosti za četvrtinu u odnosu na recept sa šećerom.

3. Ukoliko vam se dogodi da nemate jaja, a želite da pohujete meso ili ribu, umesto jaja možete da koristite fino kukuruzno brašno. Na taj način ćete isto dobiti reš koricu kao da ste meso prethodno umočili u jaja, pa u prezle.

4. Kada spremate testo za palačinke, prvo odvojite tečne od suvih sastojaka, pa ih spojite i promešajte varjačom. Nemojte previše mešati sastojke jer ćete u tom slučaju dobiti teške i krte palačinke umesto vazdušastih.

5. Da biste brže i bolje umutili šne od belanaca, u njih dodajte nekoliko kapi limunovog soka.

6. Beli luk i nož pokvasite pre ljuštenja i sečenja, neće se lepiti i lakše ćete ga oljuštiti i iseći.

7. Ako pravite kolače a nemate vremena da čekate da puter omekša, izrendajte ga.

Izvor: Stvarukusa