AKO ZIMNICU ČUVATE NA OVIH ŠEST MESTA, GARANTOVANO ĆE SE POKVARITI: Za najmanje dva ne znaju ni iskusne domaćice

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela, domćice spremaju omiljene specijalitete po proverenoj recepturi. I mada je najverovatnije da će sve zalihe planuti pre isteka zime, ponekad neka "tegla" preživi do proleća. Pod uslovom da se ne pokvari...

Zimnica, foto: casanisa/Shutterstock
Zimnica, foto: casanisa/Shutterstock
.

Čak i savršeno skuvana zimnica u dobro sterilisanoj tegli može da se pokvari ako se čuva na pogrešnom mestu.

Evo koja mesta se ne preporučuju...

Blizu izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini grejnog tela, ovo je najgore mesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrejati.

Otvorena terasa

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrejaće se i tako potencijalno pokvariti.

"Neujednačena" temperatura

Da bi zimnica opstala, važno je obezbediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mesto je podrum. Ne preporučuje se ni da se drži tamo gde ima promaje, kao na primer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori...

Jaka svetlost

Najbolje je pronaći mračno mesto za tegle,jer jako svetlo će pokvariti kiselu zimnicu. Pa tako police sa pozadinskim osvetljenjem ne dolaze u obzir, piše Mondo.

Frižider

Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

Mokro mesto

Podrum se često smatra idealnim mestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gde postoje sanitarni čvorovi.