Važno je razlikovati "rok upotrebe" i "najbolje upotrebiti do": Postoji li hrana koju smemo da jedemo i nakon isteka roka?

Postoji hrana koja je dobra za konzumiranje i nakon isteka roka upotrebe, ali važno je znati pravilno pročitati šta piše na ambalaži.

Ilustracija, foto: Kritchai7752/Shutterstock
Ilustracija, foto: Kritchai7752/Shutterstock
.

Uglavnom namirnice kojima je istekao rok upotrebe završe u kanti za smeće, što i nije loša navika, jer trovanja hranom mogu biti jako opasna. Međutim, neke od namirnica kojima je rok prošao mogu biti i dalje upotrebljive, i to bezbedno, bez straha od mogućeg trovanja.

Ono što je važno znati jeste razlika između natpisa na ambalažama kao što su: “rok uporebe” i “najbolje upotrebiti do”.

Naime, “rok upotrebe” znači da je opasno jesti proizvod nakon navedenog datuma, dok “najbolje upotrebiti do” znači da je hrana nakon toga još neko vreme jestiva.

Namirnice koje možemo jesti nakon isteka roka

Hrana koja spada u kategoriju "najbolje upotrebiti do" su keksići i žitarice, namirnice koje su mnogo slane i fermentisane, kao i one sa velikom količinom šećera.

Iako keks nakon napisanog datuma na ambalaži može postati mekši, njegova konzumacija i nakon roka biće bezopasna. Isto važi i za određene žitarice. Zahvaljujući suvoći koju keks poseduje, zdravlje neće biti ugroženo ako se jede nakon isteka roka.

Vrlo slane namirnice po pravilu ne mogu tako lako da se pokvare zbog soli, koja ih štiti. Isto važi i za fermentisane namirnice. Najbolji primer za to su kiseli krastavčići, koje možete jesti dugo nakon isteklog roka.

Takođe, velika količina šećera je vrlo delotvorna metoda očuvanja hrane, pa su slatki namazi poput džemova ili meda sigurni i nakon isteka datuma ispisanog na tegli.

I neke namirnice životinjskog porekla mogu biti jestive nakon isteka roka

Tvrdi sir možete jesti čak i ako se pojavila plesan spolja. Samo ga dobro properite i očistite od plesni. Unutrašnjost sira će ostati zdrava i jestiva. Isti princip važi i za hleb.

Što se jaja tiče, ona se nakon isteka roka još uvek mogu koristiti u kolačima, ili kao tvrdo kuvana u salatama. Ipak, nakon isteka datuma uporebe, jaja ne treba jesti pržena ili meko kuvana.

Takođe, od mleka koje se ukiselilo slobodno možete spremiti palačinke ili proju, jer će termička obrada mleka ubiti sve štetne bakterije.

Izvor: novosti