SAVRŠENA ZA DORUČAK: Proja po starom receptu naših baka

Proja je naše staro tradicionalno jelo bez kojeg se nekada teško mogao zamisliti dan. Brzo se sprema, dobra je za varenje, izdašna je i ne zahteva mnogo umeća. Svi sastojci se lagano sjedine u jednoj posudi tako da nećete isprljati ni mnogo posuđa.

Proja po bakinom receptu, foto: nada54/Shutterstock
Proja po bakinom receptu, foto: nada54/Shutterstock
.

Za pripremu prave domaće proje potrebni su vam sledeći sastojci:

3 jaja

3 šoljice kisele vode ili mleka

2 šoljice ulja

3 šoljice belog brašna

3 šoljice kukuruznog sitnog brašna

1 prašak za pecivo

300 gr sira

kašičica soli

susam

Priprema:

Umutiti 3 jaja, zatim dodati kiselu vodu ili mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo, so. Lagano viljuškom sjediiti sve sastojke. Nakon što ste dobili lepu glatku masu dodajte izmrvljen sir. Ponovo sve promešajte.

Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Smesu sipajte u pleh, po želji pospite susamom. Kad je rerna ugrejana stavite proju da se peče. U zavisnosti od rerne potrebno je od 45 minuta do sat vremena. Kad se proja odvoji od ivica to je siguran znak da je prečena.

Izvadite je iz rerne, ostavite 15 minuta da se ohladi a onda isecite po želji.