NAJLEPŠA SRPSKA ZIMNICA: Domaći džem od šljiva iz rerne - nema mešanja, nema konzervansa

Jedna od omiljenih poslastica u hladnim zimskim danima jeste ukusan džem od šljiva, a evo kako da ga pripremite. I bilo da ga mažete na hleb ili ga koristite za palačinke i druge poslastice ovaj džem ćete uvek rado koristiti.

Džem od šljiva, foto: Igor Sirbu/Shutterstock
Džem od šljiva, foto: Igor Sirbu/Shutterstock
.

Obradujte ukućane ukusnom zimnicom.

Sastojci:

10kg šljiva

1kg šećera

(od ove količine ispadne 7-8 tegli džema)

Priprema:

Operite šljive i povadite koštice, ali da ostanu cele. Stavite u dublju šerpu i pospite šećerom. Ostavite preko noći. Sutradan pecite u rerni na 200 stepeni dok ne proključa pa smanijte na 160 stepeni.

Džem je gotov kad kašikom zagrebete džem, a vidite dno šerpe. Gotov džem sipate u vrele tegle, koje ste prethodno sterilisali i zagrejali u rerni, piše Stvarukusa.

Zatim, stavite ponovo džem sa teglama u rernu da se uhvati korica. Tegle zatvorite i okrenite ih naopako da se uhvati vakum u poklopcima. Kad se ohladi odložite džem u ostavu ili špajz.