NAJUKUSNIJI JE DOMAĆI: Evo kako da napravite džem od breskve koji će svi obožavati!

Domaći pekmez ili džem izvrstan je izbor za zdravi desert bilo da ga mažemo na palačinke, hleb ili ga stavljamo u kolače. Pogotovo ga volimo u zimske dane kada ne možemo doći do svežeg voća, a želimo nešto ukusno, slatko i istovremeno zdravo.

Džem od bresaka, foto: Elena Veselova/Shutterstock
Džem od bresaka, foto: Elena Veselova/Shutterstock
.

Prednosti domaćeg pekmeza nad kupovnim ima mnogo.

Ako imate više breskvi nego što možete da ih pojedete postoji način na koji ih sačuvate za zimu. Napravite od njih ukusan namaz koji ćete koristiti za jelo, pripremu kolača ili kao poslasticu.

Prilikom pripreme sami odredite da li ćete koristiti običan beli rafinisani šećer ili neku zdraviju varijantu. Postoji mogućnost i da ne dodajete nikakvu vrstu šećera, već da dugim kuvanjem džem dobije slatkoću iz voća. Za takvu pripremu potrebno je mnogo vremena, jer se voće kuva i više od 24 sata ali na tihoj vatri.

Za pripremu domaćeg pekmeza od breskvi potrebno je:

10 kg breskvi

3 kg šećera

2 želatina

sok polovine limuna

Za ovu količinu pekmeza trebaće vam 16 do 18 tegli.

Priprema

Breskve operite i izvadite koštice. Stavite polovine u veliku posudu, pa dodajte polovinu šećera i sok od polovine limuna.

Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok ne krenu da se raspadaju.

Tada uzmite štapni mikser pa ih dodatno usitnite, a ako vam smetaju sitne kožice celu smesu propasirajte.

Želatin pomešajte s ostatkom šećera i dodajte breskvama. Sve zajedno uz mešanje prokuvajte oko 20 minuta, piše Mojazimnica.hr.

Na vrhu će se stvoriti penica, a znate da je pekmez gotov kada ona nestane.

Vruć pekmez sipajte u sterilisane i suve tegle. Ostavite ih u pećnici nekih pola sata na 50°C dok se gore ne napravi korica.

Čvrsto ih zatvorite metalnim poklopcem i pustite da se postepeno ohlade.