10 domaćih sosova koji su zdravija zamena za majonez: Kremasti su, odlično se kombinuju s mesom, ribom, povrćem

Majonez se potpuno može zameniti lakšim sosovima, koji će dati novu notu poznatim jelima. Ovi ukusni prelivi za salate, jela od mesa i ribe, vrlo se lako pripremaju od jednostavnih i pristupačnih sastojaka.

Super zamena za majonez, foto: avs/Shutterstock
Super zamena za majonez, foto: avs/Shutterstock
.

Ovih 10 sosova su odlična alternativa majonezu

Sos od pavlake

Sastojci:

3 supene kašike maslinovog ulja

1 supena kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta

1 kafena kašičica senfa

7 supenih kašika pavlake

so i biber po ukusu

Priprema:

Dobro izmešajte ulje, limunov sok, senf, so i biber. Zatim u to umešajte pavlaku i sos je gotov.

Lepo ide uz sve salate u koje se stavlja majonez. Može se i mazati na sendviče.

Sos od belog luka i jogurta

Sastojci:

1 šolja jogurta

1/2 glavice belog luka

5 supenih kašika ulja

Priprema:

Oljuštite beli luk, propustite ga kroz presu i izmiksajte u blenderu s jogurtom. Zatim dodajte ulje i ponovo izmiksajte. Posolite po ukusu. Možete dodati i začinsko bilje.

Sos od jogurta

Sastojci:

3 tvrdo kuvana žumanceta

5 supenih kašika jogurta

nekoliko kapi limunovog soka

3 supene kašike krem sira

pola kašičice senfa

so i biber po ukusu

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i dobro umutite. Sos je idealan za salate od mesa i povrća.

Sos od kikirikija

Sastojci:

4 supene kašike kikiriki butera

180-200 ml vode

4 supene kašike soja sosa

2 supene kašike susamovog ulja

3 kafene kašičice jabukovog sirćeta

2 supene kašike usitnjenih semenki po želji

Priprema:

Pomešajte u šerpi kikiriki buter sa vodom i pustite da proključa na laganoj vatri. Dodajte susamovo ulje i promešajte. Zatim dodajte soja sos i jabukovo sirće. Propržite semenke na suvom tiganju dok ne porumene. Dodajte ih u sos i izmešajte.

Tartar sos, foto: losinstantes/Shutterstock
Tartar sos, foto: losinstantes/Shutterstock
.

Tartar sos

Sastojci:

2 kuvana žumanceta

sok od pola limuna

120 ml maslinovog ulja

1 čen belog luka

100 g mladog luka

1 kiseli krastavac

5-6 zelenih maslina

so i biber po ukusu

Priprema:

Dobro izmešajte žumance sa solju, biberom i limunovim sokom. Dodajte maslinovo ulje i nastavite da mešate. Kad se sos zgusne, dodajte ostale sitno seckane sastojke: luk, masline, krastavac i beli luk.

Ovaj sos odlično ide uz ribu, morske plodove i povrće.

Krem sos od sira

Sastojci:

175 g tvrdog sira

2 čena belog luka

200 g pavlake

muškatni oraščić

so i biber po ukusu

Priprema:

Pavlaku stavite u šerpu, zagrejte na laganoj vatri i dodajte narendan sir. Nakon 5 minuta dodajte ispasirani beli luk i prstohvat muškatnog oraščića. Takođe dodajte so i biber. Kuvajte još 3 minuta na tihoj vatri. Ovaj sos je izvanredan dodatak pečurkama i piletini.

Kari sos

Sastojci:

1 čaša prirodnog jogurta

1 kašičica karija

1 nakisela jabuka

Priprema:

Oljuštite i vrlo sitno iseckajte jabuku. Odmah je pomešajte s jogurtom i karijem, da ne pozamni. Idealan sos za živinu i povrće.

Krem sos od rena

Sastojci:

3 supene kašike rendanog rena

200 ml pavlake od 20% masnoće

0,5 kafene kašičice belog luka u granulama

pola veze mladog luka

so i biber po ukusu

Priprema:

Pavlaku, ren, so i beli luk stavite u šerpu i pustite da proključa. Sklonite s vatre i dodajte vrlo sitno naseckan luk. Sos je spreman i može se služiti uz povrće i meso.

Pavlaka i soja sos

Sastojci:

1 čaša pavlake

1 supena kašika soja sosa

3 čena belog luka

5 kapi balzamiko sirćeta

mirođija

Priprema:

Sitno naseckajte mirođiju, ispasirajte beli luk. Stavite sve sastojke u blender i mutite dok smesa ne postane glatka.

Sos od krastavaca i sira

Sastojci:

2 krastavca

6 supenih kašika pavlake

200 g mekog sira

2 čena belog luka

2 kašičice seckane mirođije

Priprema:

Narendajte krastavac i lagano iscedite sok. Dodajte pavlaku, sir, mirođiju i beli luk. Sve dobro izmešajte u glatku smesu.

Izvor: uspesnazena.com