MAKARONE I ŠPAGETE SU MNOGIMA OMILJENA JELA: Da li znate kako se testenina pravilno soli, kuva i servira?

Testenina je mnogima omiljeno jelo, pre svega zato što se jednostavno sprema i ne morate da provedete mnogo vremena u kuhinji kako bi napravili ukusno jelo. Međutim da li znate kako se ona pravilo kuva?

S.M.  |  Izvor: prva.rs  |  
Kako se pravilno sprema testenina?, foto: Nitr/Shutterstock
Kako se pravilno sprema testenina?, foto: Nitr/Shutterstock
.

Ako želite testeninu kao iz restorana, nakon kuvanja nikako nemojte da je isperete hladnom vodom, ali to nije sve...

Pravilno kuvanje testenine

.

Prilikom kuvanja testenine vodite računa koliko ćete staviti soli i nikako ne bi trebalo da dodajete ulje u vodu, jer se sos na kraju neće sjediniti i dobro povezati sa testeninom.

Stručnjaci savetuju da so ne bi trebalo da stavite odmah u vodu, već kad ona proključa, jer će se tako brže razgraditi.

Nemojte preterivati sa količinom soli koju dodajete. To je važno pravilo, a najbolje je da na svakih 450 grama testenine dodate kašičicu do maksimalno kašičicu i po soli.

Važno je napomenuti da testeninu treba kuvati u većoj količini vode, pa bi tako na 100 grama testenine, trebalo da ide jedan litar vode.

Sa čim napraviti makarone

.

Makarone sa sirom

Makarone se najčešće kombinuju sa sirom, a postoji mnogo načina i recepata kada je ovo jelo u pitanju. Za spremanje ovog ukusnog jela nije vam potrebna čak ni rerna.

Za porciju koja je dovoljna za dve osobe, potrebno je:

- Biber (po ukusu)

- 140 grama makarona

- So (po ukusu)

- 20 grama brašna

- 120 grama sira

- 30 grama maslaca

- 240 ml mleka

Priprema:

Prvo narendajte sir, a zatim u posudi zagrejte vodu i dodajte so po ukusu. Kada voda proključa dodajte makarone, a dok se oni kuvaju vi pripremajte sastojke.

U posudi srednje veličine, zagrejte vodu i dobro je posolite. Kada voda proključa, dodajte makarone. Pridržavajte se vremena kuvanja testenina, a dok se makarone kuvaju, vi na tihoj vatri istopite maslac. U njega dodajte brašno i pržite ga maksimalno tri minuta.
U smesu koju ste dobili dodajte otprilike ¼ mleka (od ukupne količine koja vam je potrebna) i mešajte sve dok se smesa ne sjedini. Uz neprestano mešanje dodajte ostatak mleka i sve kuvajte još nekoliko minuta. Kada skuvate sos dodajte sir i mešajte dok se ne istopi. Na kraju sve pomešajte sa makaronima i uživajte u ukusnom obroku!

Makarone sa pavlakom i piletinom

Makarone mogu da budu ukusne i u kombinaciji sa mesom, pa tako nema sumnje da će vam se ovaj recept svideti. Potrebno je nekoliko sastojaka, jednostavno se i brzo sprema, a ukus je savršen!

Sastojci:

- 200 grama makarona

- 200 grama pilećeg belog mesa

- 1 glavica crnog luka

- 2-3 čena belog luka

- 200 ml pavlake za kuvanje

- So i začini po ukusu

- 100 grama parmezana

Priprema:

Makarone stavite da se kuvaju, a ako želite ukus kao iz restorana, pridržavajte se pravila koja su navedena na početku teksta ili koja su naznačena na pakovanju.

Dok se testenina kuva, pripremajte ostale sastojke, pa tako belo meso, crni i beli luk isecite na sitne kockice. Dodajte malo maslinovog ulja (ako volite) i sve propržite na laganoj vatri. Kada piletina porumeni to je znak da je gotova, pa u nju dodajte pavlaku za kuvanje. Sve promešajte da se sjedini i ostavite da proključa. Na kraju dodajte začine i sklonite sa šporeta.

Za to vreme će i makarone da budu kuvane, pa ih ocedite i pomešajte sa prethodno pripremljenim sosom. Dobro ih sjedinite i, ako volite, dodajte parmezan.

Pazmezan nije obavezan sastojak, ali daje fenomenalan ukus. Ako ne volite parmezan, možete da ga zamenite nekim drugim sirom po vašem izboru, ali ni to nije obavezno. Jelo će biti ukusno i bez sira.

Jednostavne makarone iz mikrotalasne

Foto: suwatpatt/Shutterstock
Foto: suwatpatt/Shutterstock
.

Ako nemate mnogo vremena za pripremu jela, onda će vam ovaj recept postati jedan od omiljenih. Sve što vam je potrebno jeste mikrotalasna, nekoliko sastojaka, i, naravno, dobra volja.

Za porciju za jednu osobu potrebno je:

- Pola šolje makarona

- Pola šolje vode

- So (po ukusu)

- Malo mleka

- Kačkavalj

Piprema:

Uzmite činiju koja može da se zagreva u mikrotalasnoj i u nju stavite testeninu, vodu i so. Pojačajte mikrotalasnu, sve zagrejte na dva minuta, a nakon toga promešajte. Postupak ponavljajte dok ne primetite da je testenina skuvana (otprilike 5 minuta, sve zavisi od jačine mikrotalasne). Ako testenina upije svu vodu, a vidite da nije skuvana, dodajte još malo vode (kašiku do dve). Kada se testenina skuva, dodajte mleko i sir i zagrejte na još 30 sekundi. Uz povremeno mešanje, ponavljajte postupak dok se sir lepo ne otopi.

Koliko se dugo kuvaju špagete

.

Jedan od najpoznatijih kuvara na svetu, Gordon Remzi, jednom prilikom otkrio je kako se špagete kuvaju na pravilan način.

Prvi postupak je da voda proključa, a nakon toga u nju dodajte malo maslinovog ulja. Voda u kombinaciji sa uljem omogućiće testenini da se pomera, što neće dovesti do njihovog međusobnog lepljenja.

Kako bi dobili ukusne špagete čiji ćete ukus dugo pamtiti, vodite računa koliko ih dugo kuvate, jer ne smete da ih prekuvate. Idealno bi bilo da ih kuvate 3-4 četiri minuta. Pokazatelj da su špagete savršeno skuvane jeste to da će testo da bude mekano, a u središtu će imati osećaj tvrdoće. Kada špagete skuvate, potrebno je da ih procedite, a zatim i začinite začinima po želji. Idealno bi bilo da ih prelijete sa malo maslinovog ulja, koje će im dati specifičan ukus. Na kraju sledi dodavanje sosa po želji i ukusan obrok je spreman za posluživanje!