Kuhinjica

MAKARONE I ŠPAGETE SU MNOGIMA OMILJENA JELA: Da li znate kako se testenina pravilno soli, kuva i servira?

Testenina se može spremiti na mnogo načina. Iako je često spremamo mnogi od nas ne znaju kako se ona pravilno kuva, da li se soli tokom kuvanja i kako da je serviramo da izgleda kao u restoranima. Ono što je važno znati je to da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne treba ispirati hladnom vodom. Stručnjaci kažu da je to velika greška.

04.08.2021. - 08:26h
Kako se pravilno sprema testenina?
Kako se pravilno sprema testenina?foto: Nitr/Shutterstock

Pazite koliko soli stavljate i nikako nemojte dodavati ulje tokom kuvanja, što mnoge domaćice imaju običaj. Ulje će testeninu učiniti klizavijom i umak se na kraju neće dobro povezati s njom.

Preporuka je da se voda soli tek kada proključa, jer se so tada brzo otopi. Ali, nećete puno pogrešiti i ako je ubacite u hladnu vodu, ali u tom slučaju malo je promešajte da se brže otopi, jer so zna da nagrize posuđe za kuvanje.

Količina soli koju treba dodati je prava misterija mnogih, ali postoji jednostavno pravilo - kašičica do kašičica i po soli na svakih 450 grama testenine, piše Reader's Digest, prenosi 24sata.hr.

Količina soli može da varira zavisno od toga koliko slana jela volite, kao i od umaka koji planirate da dodate, pa je nekad najbolje da sami procenite količinu soli. Na primer, ukoliko je umak slaniji dodajte manje soli u vodu.

Takođe, važno je da tokom kuvanja testenina mora imati dovoljno tečnosti. Pravilo je da na 100 grama testenine ide jedan litar vode.

Još nekoliko pravila kod pripreme testenine:

Neki ljudi imaju dilemu - kakva so je najbolja? Odgovor bi bio - klasična morska so je sasvim dobra.

Voda od kuvanja testenine može se iskoristiti za zgušnjavanje umaka ili kao dodatak drugim jelima.

Na porciju testenine stavlja se između 90 i 120 grama umaka, zavisno o kakvom umaku je reč. Recimo, ako je umak gust i hranjiv, stavi se 90 grama, savetuje šef Lorenzini.

Testeninu je najbolje kuvati na srednje jakoj vatri, da voda lagano ključa.

Želite li da vam testenina bude al dente, vreme kuvanja navedeno na ambalaži smanjite za 10 posto. Na primer, ako piše deset minuta, kuvajte devet.