UKUSNI I ZDRAVI: 3 predloga za lagane letnje obroke
Kada su napolju vrućine ne prija nam jaka hrana i zato su naši predlozi odličan izbor jer su lagani.
Salata sa biftekom
Sastojci:
250 g bifteka
miks zelenih salata
čeri paradajz
malo parmezana
Za preliv:
jogurt
senf
majonez
Priprema:
Biftek lepo ispržite sa obe strane i isecite na što tanje trakice. Zatim u posudu stavite miks zelenih salata koje ćete začiniti uljem, balzamikom, solju i biberom. Dodajte meso, čeri paradajz isečen na pola i parmezan. Sve to lepo promešajte. Napravite preliv tako što ćete pomešati senf, jogurt i majonez i prelijte salatu.
Cezar salata
Sastojci:
70 g pančete
300 g pilećeg filea
suvi biljni začin
biber
krutoni
pola ajsberg salate
5 čeri paradajza
balzamiko sirće ili limunov sok
2 kašike maslinovog ulja
Za preliv:
1 kašičica majoneza
1 kašika pavlake
– ukoliko želite da preliv bude ređi, dodajte malo jogurta
Priprema:
Pančetu iseckajte na kockice i propržite u tiganju. U toj masti od slaninice, ispržite i prethodno začinjen pileći file sa obe strane. Ajsberg salatu iseckajte na trakice, čeri na polovine. Pomešajte balzamiko i maslinovo ulje i prelijte preko već posoljene salate.
Salatu slažite sledećim redom: ajsberg i čeri, preko meso, pa krutoni i slanina i na kraju preliv od pavlake i majoneza.
Gaspaćo
Sastojci:
3-4 zrela paradajza srednje veličine
1 zelena paprika
1 mali krastavac
1/4 glavice crnog luka (ili više, po želji)
2 čena belog luka
1 kriška starog hleba
2 kašike sirćeta
100 ml maslinovog ulja
so, biber po ukusu
1/2 kašičite sitno seckane ljute paprike
hladna voda po potrebi
Priprema:
Paradajz, luk, beli luk i krastavac oljuštite, a papriku operite. U blender stavite krišku starog hleba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hleb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće, pa dodajte crni i beli luk. Izblendajte da dobijete pastu. Zatim, dodajte krastavac kojem ste uklonili semenke, papriku i paradajz isečene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam prija i odgovara. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu. Supu ohladite u frižideru pre služenja. Servirajte supu uz dodatak sitno seckanog povrća ili komadiće prepečenog hleba.
Izvor: Stvar ukusa