Idealan letnji ručak: Recepti za jednostavne salate gotove za manje od 10 minuta

Kada su napolju visoke temperature retko ko ima želju da stoji pored šporeta i sprema obilne i teške obroke. U takvim situacijama najbolje je ishranu bazirati na nekim laganim salatama, koje se lako vare i ne opterećuju naš organizam. One su jednostavne za pripremu, a ukusne i pune hranljivih sastojaka. Pred vama je tri super recepta, koja možete spremiti za manje od deset minuta.

Pesto salata, foto: Josie Grant/Shutterstock
Pesto salata, foto: Josie Grant/Shutterstock
.

Pesto pileća salata

Isprobajte ovu laganu i brzu salatu s piletinom, majonezom i gotovim pestom (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).

Sastojci:

  • Pola šoljice majoneza
  • Pola šoljice kupovnog pesto sosa
  • so i crni biber
  • 1 kilogram piletine, sitno iseckane
  • 6 šoljica rukole

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte majonez, pesto, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Piletinu iseckajte na kockice, posolite, pobiberite i ispecite na tiganju. Umak prelijte preko piletine i poslužite preko rukole.

Ćureća salata s paradajzom i avokadom

Sveže iseckanu ćuretinu stavite u posudu zajedno sa zelenom salatom, maslinovim uljem i sirćetom i sveže naseckanim povrćem (ova porcija je dovoljna za četiri obroka).

Sastojci:

  • 1 velika glavica zelene salate, iscepkana na komade
  • Kilogram pečene tanko isečene ćuretine
  • 2 velika paradajza
  • 1 avokado, isečen na komade veličine zalogaja
  • 1/2 crvenog luka, tanko isečenog
  • 1/2 šoljice parmezana
  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • so i crni biber

Priprema:

Salatu, pečenu ćuretinu, paradajz, avokado, luk i parmezan podelite u manje posude. U jednoj umutite ulje, balzamiko sirće, ½ kašičice soli i 1/4 kašičice bibera i prelijte preko salate.

Grčka salata s dresingom od bosiljka

Grčke salate su za svakoga ko želi da uštedi vreme, a uživa u zdravom obroku. Ova porcija je dovoljna za čak šest obroka, piše 24sata.hr

Sastojci:

  • 1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1,5 šoljica svežeg bosiljka
  • so i crni biber
  • Feta sir, 220 grama
  • 1 krastavac bez semenki, oljušten i isečen na polumesec
  • 1 šoljica čeri paradajza, isečenih na pola
  • 1 teglica oceđenih feferona
  • 1 limun nasečen na kriške
  • 3/4 šoljice maslina

Priprema:

U blenderu izmiksirajte maslinovo ulje, 1 šoljicu bosiljka i pola kašičice soli. Stavite to na stranu. Fetu, krastavce, paradajz, feferone, limun, masline i preostali bosiljak podelite na tanjire. Začinite paradajz i krastavce sa 1/4 kašičice soli i bibera. Pre posluživanja prelijte prethodno napravljenim umakom od bosiljka.