Kuhinjica

Izbegnite trovanje: Otkrijte trikom od 5 sekundi da li je meso sveže ili pokvareno!

Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama i da li je sigurno za pripremu. Izbegnite neukusna jela ili letnja trovanja hranom u samo nekoliko koraka...

11.06.2021. - 09:15h
Izbegnite trovanje
Izbegnite trovanjefoto: New Africa/Shutterstock

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, naročito ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do marketa prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba obratiti pažnju i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elizabet Rojsik iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme da bude vode. Pre stavljanja u korpu, dobro ga osmotrite, za to vam ne treba više od pet sekundi.

"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", naglasila je Rojsik.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kom mesu se radi. Teletina bi morala da bude svetla, ali ne bela, isto kao i meso živine. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Rojsik.

Čvrstina

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga da li je pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista, piše punkufer.hr.