Recept za domaći liker od jagoda – piće koje osvaja neodoljivom aromom

Osim za pripremu domaćeg džema i slatkog, sezonu jagoda treba iskoristiti i za pravljenje domaćeg likera. Domaći liker od jagoda najbolje je poslužiti kao aperitiv ili samostalno, uz kafu, u dobrom društvu ili dok se odmarate. Njegovoj mirisnoj aromi retko ko može odoleti, a svaka domaćica sposobna je da napravi ovo, pre svega, damsko piće.

Liker od jagoda, foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock
Liker od jagoda, foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock
.

Potrebni sastojci:

1 kilogram jagoda,

2 šolje šećera,

1 litar votke,

100 mililitara ruma.

Priprema:

Jagode najpre oprati i očistiti od peteljki. Potom ih treba izgnječiti i posuti šećerom, pa ih tako ostaviti da odstoje pokrivene 12 sati.

Nakon što odstoje, jagode se presipaju u veću teglu ili balon za vino i prelivaju se votkom i rumom.

Posudu dobro treba zatvoriti i ostaviti na hladom mestu 3 nedelje. Treba ih pažljivo mešati na svaka 3-4 dana.

Liker na kraju treba procediti kroz gušću gazu, sipati u staklene flaše.

Spreman je za konzumiranje!

Živeli!

Izvor: opanak.rs