Jednim potezom utvrdite da li je paradajz domaći ili nakljukan hemijom

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava...

Domaći bez hemikalija, foto: melhijad / Shutterstok
Domaći bez hemikalija, foto: melhijad / Shutterstok
.

A da li je zaista tako? Kako da znate da ne pokušavaju da vas prevare?

Ranije se smatralo da je jedan od kriterijuma za odabir "organskog" povrća i voća oblik ploda. Na primer, ako su svi paradajzi jednake veličine i boje, najverovatnije su "prskani".

Šef kuhinje restorana "Odessa-Mama" kaže da je nešto drugo presudno. Jedan vrlo jednostavan trik otrkiće da li pokušavaju da vas prevare.

"Lagano rikom pritisnite paradajz. Ako i pored pritiska ostaje čvrst, i ako su svi u gajbici takvi - 100 posto su korišćene hemikalije u uzgoju. Pravi, domaći paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete", otkrio je kuvar.

Izvor: mondo