Vino - piće bogova i ljudi

Danas, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda, otkrivamo vam u čemu je tajna dobrog vina, a ukoliko ovo veče planirate da provedete sa osobom u koju ste zaljubljeni (da podestimo, danas je i Dan zaljubljenih), posebno obratite pažnju na vinski bonton!

.

"Dan bez vina, dan bez Sunca“, kaže francuska poslovica. Ipak, koliko je ovo poseban napitak možda najbolje govori portugalska izreka - “Ko ima dobro vino, uvek ima prijatelja”.

Kroz svoju istoriju, koja traje koliko i istorija čovečanstva, vino je bilo i “božanski napitak”, tečnost često vrednija od zlata. Ne može se znati kada je popijena prva čaša, ali je užitak ispijanja svakog gutljaja neprocenjiv,

Danas ne postoji kontinent koji ne proizvodi vino, niti zemlja u kojoj se ono ne pije. Najveći proizvođači su Italija, Španija i Francuska, slede Argentina, Portugal i Amerika.

OVO MOŽDA NISTE ZNALI

* Promene u temperaturi značajno mogu uticati na kvalitet vina, njegov ukus i miris

* Studije su pokazale da vino utiče i na kvalitet seksualnog života! Žene koje popiju čašu vina barem dva puta nedeljno više uživaju u fizičkoj ljubavi, tvrde italijanski naučnici

* Da bi se napravila jedna čaša vina, potrebno je oko kilogram grožđa

* Vino ima puno vitamina B, sadrži oko 700 kalorija, dok su dezertna vina najkaloričnija i mogu imati i preko 1400 kalorija

* Starenjem crvena vina postaju svetlija, a bela tamnija

* Ivica vinske čaše uvijena je prema unutra kako bi zadržala arome i “dovela” ih do nosa

* Najskuplje vino koštalo je 90 hiljada dolara, bilo je staro 200 godina, a kupio ga je privatni kolekcionar

* U Japanu vinova loza teško uspeva, pa su napravili vino od mandarine koje ima identičan ukus kao i ono napravljeno od grožđa

VINSKI BONTON

Prema pravilu ispijanja vina, najpre se služe “lakša”, a zatim se prelazi na “teža” vina tokom obroka. Belo se uvek služi pre crvenog, mlađe pre starijeg, suvo pre slađeg. Temperatura serviranja jako je važna. Bela se serviraju na temperaturi od 9 do 14 C, crvena od 15 do 20 C, a penušava od 8 do 10 C. Arhivska vina potrebno je otvoriti bar sat vremena pre nego što ćete ih piti, kako bi vino oksidiralo, a talog ostao u flaši.

Belo meso i riba “traže” belo vino, dok se crvena mesa i divljač uvek jedu uz crno. Sovinjon, na primer, ide najbolje sa kozjim sirom, dok se mladi beli sir služi uz suvo belo vino, kao što je šardone. Dimljeni i stariji sirevi najbolje se slažu sa crnim vinom koje se obično pije i uz glavno jelo, kao što su vranac, kaberne sovinjon, merlo, crni burgundac, kaberne frank... Uvek kombinujte vina onako kako nalažu pravila, jer će jedino tako vaš gastronomski doživljaj biti potpun i oplemenjen. Uz vino se obavezno služi kisela ili obična voda, ali se vino nikada ne meša sa njom.

Čaša mora biti sa drškom, napravljena od tankog stakla, bez aplikacija i šara, savetuju stručnjaci. Uvek čašu držite za dršku, nikada za telo, kako toplota vaših ruku ne bi pokvarila čaroban ukus. Vino se pije u malim gutljajima kako bi probudilo sva čula.

Izvor: novosti.rs