Beli čupavci: Savršenstvo s kokosom! (RECEPT)

Spoj kokosa, čokolade i mekanog biskvita je ono što čupavce čini neodoljivim. Mnogi misle kako ne postoji način da se to sočno biskvitno savršenstvo poboljša, ali možda bi trebalo da probaju bele čupavce, pa tek onda da donesu konačan sud o tome.

Uživajte u belim čupavcima!, foto: Iuliia Timofeeva/Shutterstock
Uživajte u belim čupavcima!, foto: Iuliia Timofeeva/Shutterstock
.

Jedina, ali i ključna razlika u belim i klasičnim čupavcima jeste u tome što umesto tamne čokolade u glazuru dodajemo belu. Kombinacija kokosa i bele čokolade takođe je sjajan spoj i zato dajte priliku belim čupavcima koji bi mogli da vam postanu još draži od klasičnih.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU:

- 300 g bele čokolade
- 4 dl mleka
- 4 dl slatke pavlake
- kokos

PRIPREMA:

1. Pažljivo odvojite žumanca od belanaca. Mikserom umutite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

2. Umutite belanca u čvrst sneg. Naizmenično u umućena žumanca dodajte malo brašna i umućena belanca, pa pažljivo i polako mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i belanca.

3. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh u kome ćete peći testo dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlama i potom sipajte smesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada po vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov.

4. Izlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.

5. Glazura i biskvit moraju da se ohlade pre završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku, pa umočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na plato. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

Prijatno!