Penaste krofne poput oblaka: Čik im odolite! (RECEPT)

Malo je onih koji ne vole ove slatke loptice. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tokom cele godine, posebno su popularne tokom hladnih zimskih dana. Ako ste se zaželeli domaćih krofni, predstavljamo vam recept s kojim ne možete da pogrešite.

Čik im odolite!, foto: sherlesi/Shutterstock
Čik im odolite!, foto: sherlesi/Shutterstock
.

SASTOJCI:

- 500 g glatkog brašna + brašno za valjanje testa
- 2 jaja
- 1 kocka svežeg kvasca 
- 50 g šećera + 1 kašičica za kvasac
- 80 g maslaca
- 2 dcl toplog mleka + 3 kašike za kvasac
- 1 dcl kiselog mleka
- 4 kašike ruma
- prstohvat soli
- 1 litar ulja za prženje
- šećer u prahu za posipanje
- pekmez po želji za punjenje

PRIPREMA:

1. Pomešajte jednu kašičicu šećera i tri kašike mleka i lagano zagrejte. Izmrvite kvasac u mlaku mešavinu mleka i šećera pa dobro promešajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da naraste.

2. U veliku posudu stavite brašno. Poželjno je da ta posuda bude prostrana jer će se testo dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite narasli kvasac. Varjačom ga umešajte u brašno, a ako želite nakon toga testo možete da obradite i mikserom.

Nakon što ste umešali kvasac, u smesu dodajte mlako mleko, otopljen maslac (takođe mlak), kiselo mleko sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

3. Mikserom (ili ručno varjačom) dobro sedinite sve sastojke. Smesa mora da bude glatka i sjajna. Zatim pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom da se diže sat vremena.

4. Nakon dizanja, istresite testo na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji deo. Razvaljajte testo pobrašnjenom oklagijom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

Oštri okrugli kalup (promer po želji, u zavisnosti od toga da li želite velike ili male krofne) ili čašu, umočite u brašno pa isecajte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

5. U veliku i dublju posudu sipajte litar ulja. Zagrejte ulje na visokoj temperaturi, a potom je smanjite na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade testa na vruće ulje. Kada stavite testo u ulje, pokrijte posudu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (mora da bude zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom varjačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja posude. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svetli obruč.

6. Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na podlogu obloženu papirnim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krofne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

SAVETI:

- ako želite da punite krofne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u poslastičarski špric ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.

- ako imate domaći neprskani limun ili narandžu, naribajte koricu u smesu prilikom izrade testa jer će ona dati posebnu aromu krofnama.

- obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

- umesto u ulju, krofne možete da pržite i u svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje.

Prijatno!