Lenja pita sa sirom: Desert koji nikad ne razočara! (RECEPT)

Pita od sira jedan je od onih kolača koji su dobrodošli na svakom stolu. Gotovo svi je vole i svako ima neki svoj stari recept kojem veruje i kojem se vraća kada se zaželi ove poslastice. Prilikom istraživanja recepata sigurno ste naišli i na onaj za "lenju" pitu od sira.

Ilustracija, foto: Anasha design/Shutterstock
Ilustracija, foto: Anasha design/Shutterstock
.

Zašto se tačno tako zove zapravo nije poznato, ali prema nekim teorijama naziv je dobila zbog domaćice koja je bila previše lenja da bi napravila tanke kore za pitu ili pak zbog malog broja kora koje treba napraviti za ovaj kolač.

Kakva god bila, pitu od sira jednostavno obožavamo, a danas vam predstavljamo recept koji vas sigurno neće razočarati. Osim ovog, još zanimljivih recepata možete pronaći na Instagram profilu okruglica79.

SASTOJCI ZA TESTO:

- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 220 g maslaca
- 370 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo

SASTOJCI ZA FIL:

- 500 g svežeg sira
- 150 g šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 4 belanca
- 1 kašika limunovog soka

PRIPREMA:

1. Penasto umutiti žumanca i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosejati brašno s praškom za pecivo, pa rukom umesiti testo. Podeliti ga na dva dela. Jedan deo razvaljati i prebaciti u pleh, a drugi deo staviti u prozirnu foliju pa u frižider dok pripremite fil.

2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti sneg i lagano, kašikom sjediniti smese.

3. Fil staviti na testo i poravnati. Iz frižidera izvaditi ostatak testa, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na fil od sira. Izbockati viljuškom da vazduh može da izlazi tokom pečenja. Pleh koji koristite može biti veličine 20x30 cm pa će vam kolač biti viši, piše Zadovoljna.

4. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite da li je kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.

Prijatno!