Kuhinjica

Kako da vam supa bude ukusnija

Evo šta bi trebalo da radite kako ne biste pravili početničke greške.
12.02.2014. - 11:56h

1. Ne ubacujte rezance prerano

Optimalno je da se rezanci dodaju samo 10 minuta pre kraja kuvanje supe. Ako želite da se potpuno raspadnu, ubacite ih na početku kuvanja.

2. Supa treba lagano da vri, a ne da ključa

Lagano krčkanje supe, koje traje i po nekoliko sati, treba shvatiti bukvalno - zaista mora biti lagano kako bi se polako prožimali ukusi. Jakom vatrom i ključanjem ne postižete ništa.

3. Nemojte dodavati sve sastojke u isto vreme

Kakva greška! Tvrdo korenasto povrće svakako se kuva mnogo duže nego, na primer, tikvice. Takođe, ako ste zamislili da u supu stavite grašak, on se stavlja gotovo na samom početku.

4. Dodajte više povrća

Povrće je najvažnije i imajte na umu da će se raskuvati i smanjiti. Ako ste u nedoumici oko toga da li ste dodali dovoljno povrća, to je već znak da - niste. Ne štedite na šargarepi i zelenišu.

5. So dodajte na kraju

Ako ste dodali so na početku kuvanja supe, mogli biste da dobijete preslano jelo, a onda više ništa ne možete da učinite da spasite ukus. Ako so dodajete na kraju, ukusi će se intenzivirati i verovatno ćete morati da stavite manje soli za isti efekat.

6. Nemojte da žurite

Supa ne može da se skuva za 5 minuta (osim one iz kesice) mora da se priprema s ljubavlju, što znači – strpljivo s povrćem, strpljivo sa začinima, solju, biberom, a posebno s vremenom kuvanja. Što duže, to bolje.