Gibanica pita da se osećate svečano

Volite pite, gibanice, sve što sadrži sir. Pa izvolite, Baka Jela ima recept, a vi prionite na posao.

PIta gibanica, foto: Bakina kuhinja
PIta gibanica, foto: Bakina kuhinja
.

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora

200 gr sira

100 gr sira tvrdjeg

3 jaja

100 ml mleka

200 gr kisele pavlake

ulje

za ukrašavanje čeri paradajz

susam

prašak za pecivo

Priprema:

Veću tepsiju dobro podmazati uljem pa staviti prvu koru. 200 gr sira izdrobiti dodati pavlaku 2 jaja i 1 belance. Žumance staviti u 100 gr tvrđeg sira i nakrupno ga izdrobiti i izmešati.

U sir i pavlaku i jaja malo ulja dodati prašak za pecivo manje od cele kesice i sipati mleko i izjednačiti. Koru namazati filom malo je zgužvati i staviti na dno. Do nje drugu, treću, četvrtu a zatim ređati popreko kore.

Odozgo staviti celu koru pokriti i uljem malo premazati. Sledeće kore namazati filom ali ih uvijati u tanke rolnice rasporediti preko zadnje kore četiri u razmaku i četiri rolnice preko kao na slici.

Izmedju stavljati kašičicu tvrdog sira i žumance i po malo seći paradajza čeri. Premazati uljem sve i preliti ostatkom fila. Posuti malo susamo peći na 200 stepeni C oko 50 do sat vremena. Secite i uživajte!

.

Izvor: bakina kuhinja