Presolili ste jelo, šta sad?

Ukoliko ste presolili kuvano jelo, postoje načini kao to da popravite. Ovo su neki od njih..

Ima rešenja, foto: Depositphotos/ xavigm99
Ima rešenja, foto: Depositphotos/ xavigm99
.

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode i ubacite povrće poput luka i šargarepe pa nastavite da kuvate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Pri ruci treba imati krompir ili jabuku

Ako recept "dopušta", dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Iskusni kuvari savetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Pomaže i sir

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica iseckanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuvarica Marta Stjurt u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti umak.

Možete dodati i malo mleka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

Izvor: novosti / yumama.com